Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ebolarokotteen turvallisuutta testattiin onnistuneesti ihmisillä

Rokote-ehdokas eteni pulmitta toiseen ihmiskoevaiheeseen, raportoi kansainvälinen tutkijaryhmä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
cdc / Frederick Murphy
Kuvassa läpäisyelektronimikroskooppikuva ebolaviruksesta.
Kuvassa läpäisyelektronimikroskooppikuva ebolaviruksesta. Kuva: cdc / Frederick Murphy

Kun Länsi-Afrikassa puhkesi raju ebolaepidemia vuonna 2014, Maailman terveysjärjestö pani vauhtia rokotehankkeisiin. Lupaavimmaksi ebolan nitistäjäksi on osoittautunut Kanadassa kehitetty rvsv-zebov-rokote. Nyt se läpäisi ensimmäiset turvallisuuskokeet ihmisillä.

”Tulokset tämän rokotekandidaatin siedettävyydestä, turvallisuudesta ja immuunivasteesta ovat erittäin lupaavia”, sanoo hankkeen ensimmäistä ihmiskoevaihetta Saksassa johtanut professori Marylyn Addo Hamburg-Eppendorfin yliopistollisesta keskussairaalasta tiedotteessa.

”Jo yksi rokotuskerta voi tarjota kestävän suojan ebolaa vastaan”, hän uskoo.

Rokoteaineen turvallisuutta ja immuunivastetta testattiin 158 terveellä vapaaehtoisella aikuisella Saksassa, Sveitsissä, Gabonissa ja Keniassa. Kuudessa kuukaudessa kenellekään rokotetuista ei ilmennyt vakavia sivuvaikutuksia. Joillekin heistä nousi lievä kuume tai niveliä särki rokotuksen jälkeisinä päivinä.

Rokote sai jokaisen koehenkilön immuunijärjestelmän tuottamaan vasta-aineita ebolavirusta vastaan. Laboratoriokokeissa nämä vasta-aineet pystyivät ehkäisemään tartunnan.

Lisäksi rokotteen vaikutus näyttää pysyvän pitkään: vasta-aineita löytyi seurannassa vielä kuuden kuukauden kuluttua rokotuksesta.

Ebolarokotetta on ehditty kokeilla aiemmin myös Guineassa. Siellä sillä rokotettiin ihmisiä, jotka olivat olleet kosketuksissa ebolapotilaisiin. Alustavat tulokset osoittivat rokotteen suojaavan erinomaisesti tartunnalta.

Tutkijoiden mukaan näyttääkin siltä, että uutta rokotetta päästään käyttämään epidemian kukistamiseen heti alkuunsa, jos ebola taas iskee.

“Testeissä havaitut sivuvaikutukset olivat lieviä ja juuri sellaisia, joita voi odottaakin, kun käytetään elävää rokotetta”, sanoo Gabonin kokeita johtanut professori Peter Kremsner Tübingenin yliopistosairaalasta.

Seuraavaksi tutkimus etenee vaiheeseen, jossa testataan parasta rokoteannosta sekä varmistetaan rokotteen toimivuus ja turvallisuus lapsilla.

Lupaa rvsv-zebov-rokotteen käyttöön toivotaan lääkeviranomaisilta varhain ensi vuonna.

Tutkimuksen julkaisi The New England Journal of Medicine.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!