Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antibiootti antaa happea pahoille bakteereille

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
NIAID
Kuvassa punaiseksi värjättySalmonella Typhimurium tunkeutuu ihmisen soluun.
Kuvassa punaiseksi värjättySalmonella Typhimurium tunkeutuu ihmisen soluun. Kuva: NIAID

Antibioottikuuri tepsii bakteeritulehduksiin, mutta panee usein vatsan sekaisin – ja altistaa uusille tulehduksille. Syy on se, että samalla kun antibiootti nitistää taudinaiheuttajia, se villitsee toisten kasvua. Miten tämä tarkkaan ottaen tapahtuu, tunnetaan kuitenkin huonosti.

Professori Andreas Bäumler Kalifornian yliopistosta ryhmineen jäljitti nyt mekanismia hiirillä. Varmistui, että tulehdusta aiheuttavia ”pahoja” bakteereja tuhotessaan antibiootit tappavat myös ”hyviä” mikrobeja suolistosta. Niihin lukeutuvat esimerkiksi bakteerit, jotka hajottavat ravintokuituja ja tuottavat butyraattia, jota suoliston solut tarvitsevat energianlähteekseen.

Kuitua hajottavien bakteerien määrän väheneminen aiheuttaa suolessa ketjureaktion: solut käyttävät vähemmän happea aineenvaihduntaansa, jolloin hapen pitoisuus suolistossa nousee.

Tämä saa Salmonella-bakteerit rehottamaan. Ne ovat tunnettuja suolisto- ja yleisinfektioiden aiheuttajia.

”Toisin kuin monet hyödylliset bakteerit, jotka kasvavat anaerobisesti, Salmonella kukoistaa hapekkaassa tilassa, joka suoleen syntyy antibioottikuurin jälkeen”; Bäumler selittää tutkimustiedotteessa. ”Toisin sanoen antibiootit auttavat taudinaiheuttajia hengittämään.”

Butyraattia tuottavien mikrobien vähäisyys on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa tulehdukselliseen suolistosairauteen.

Jatkotutkimuksissa aiotaan selvittää, rajoittuvatko nyt tehdyt havainnot vain butyraattiin ja Salmonellaan vai päteekö sama mekanismi joihinkin muihinkin tulehduksiin.

Tutkimuksen julkaisi Cell Host Microbe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!