Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikan aiheuttamia soluvaurioita pystyttiin hillitsemään

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
UC San Diego Health
Vasemmalla ihmisen aivokudosmalli, keskellä zikatartunta, oikealla aivosolukko, jossa TLR3:n toiminta on estetty.
Vasemmalla ihmisen aivokudosmalli, keskellä zikatartunta, oikealla aivosolukko, jossa TLR3:n toiminta on estetty. Kuva: UC San Diego Health

Zikavirusinfektio aiheuttaa synnynnäisiä kehityshäiriöitä, kuten sikiön pienipäisyyttä, todettiin vuonna 2014 Latinalaisessa Amerikassa puhjenneen zikaepidemian seurauksena. Nyt Kalifornian yliopiston tutkijat saivat selville mahdollisen mekanismin, jolla zika kutistaa aivosoluja – ja miten sen aikaansaamia vaurioita voitaisiin estää.

Professori Tariq Rana kollegoineen kasvatti tutkimusta varten kantasoluista aivokudosta, jolla kyettiin mallintamaan zikan vaikutusta aivoihin raskauden ensi viikkoina.

Kun zikavirusta lisättiin soluviljelmään, aivokudos kutistui.

Kävi ilmi, että zikavirus aktivoi aivosoluissa tlr3-proteiinin tuotannon, jonka tehtävä on käynnistää tulehdus- ja immuunireaktioita. Se kuitenkin sammutti geenejä, joita kantasolut tarvitsevat erilaistuessaan aivosoluiksi. Niin ikään se herätti geenejä, jotka laukaisevat solujen itsemurhan, solukuoleman.

”Immuunijärjestelmämme on kehittynyt juuri virusten nitistämiseen, mutta tässä tapauksessa virus käyttää puolustusmekanismia meitä vastaan”, Rana selittää tutkimustiedotteessa.

”Tlr3:n käynnistys blokkaa geenit, jotka käskevät kantasolujen kehittyä aivojen eri osiksi. Hyvä uutinen on se, että meillä on yhdisteitä, jotka voivat ehkäistä tämän”, Rana sanoo.

Kun tutkijat estivät tlr3-reseptorien toiminnan, zikan aiheuttamat soluvauriot vähenivät.

Ryhmä muistuttaa, että havainnot on tehty vasta ihmis- ja hiirisoluissa, jotka on kasvatettu laboratoriossa. He kuitenkin uskovat, että tulos vauhdittaa zikahoidon kehittämistä.

Tutkimuksen julkaisi Cell Stem Cell.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!