Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat punnitsivat mustan aukon ennätystarkasti

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Carnegie-Irvine Galaxy Survey
Alma osoitti, että kuvassa näkyvän NGC 1332:n musta aukko on massaltaan mustien aukkojen keskikastia.
Alma osoitti, että kuvassa näkyvän NGC 1332:n musta aukko on massaltaan mustien aukkojen keskikastia. Kuva: Carnegie-Irvine Galaxy Survey

Mustaa aukkoa ei voi panna puntariin, mutta sen massa voidaan selvittää vetovoimien avulla eli jäljittämällä, miten se vaikuttaa taivaankappaleisiin lähellään.

Kotigalaksimme Linnunradan keskustan mustaa aukkoa voidaan tutkia seuraamalla jopa yksittäisten tähtien kulkua sen liepeillä, mutta kaukaisemmista galakseista yksittäiset tähdet eivät teleskoopein erotu. Siksi mustan aukon vaikutusta seulotaan esiin muun muassa sitä ympäröivän kaasukiekon liikkeistä.

Tarkinta tietoa saadaan autiomaahan Chileen pystytetyllä 66 radioteleskoopin verkostolla, Almalla. Nyt sen avulla saatiin mitattua meistä 73 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevan galaksin, NGC 1332:n, supermassiivinen musta aukko.

"Almalla voimme havainnoida jopa kylmää kaasua tarpeeksi tarkasti, jotta saamme erotettua, miten musta aukko siihen vaikuttaa”, tutkijaryhmään lukeutunut Aaron Barth Kalifornian yliopistosta kehuu tutkimustiedotteessa.

Osoittautui, että kiekon keskellä kaasu kiersi yli 500 kilometrin sekuntivauhtia. Vertaamalla dataa simulaatioihin tutkimusryhmä laski, että NGC 1332:n mustan aukon massa on – kymmenen prosentin tarkkuudella – 660 miljoonaa kertaa oma Aurinkomme.

Näin NGC 1332 on 150 kertaa isompi kuin Linnunradan mustan aukon, mutta silti se on varsin vaatimaton jättimäisimpiin tunnettuihin mustiin aukkoihin, jotka voivat olla massaltaan miljardeja Aurinkoja, tutkijat kiteyttävät.

Alman mittaukset julkaisi Astrophysical Journal Letters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!