Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV:n tiedeohjelma Sfäärissä tänään: Kasvatus­psykologian professori Kirsti Lonka kertoo, mitä vanhempien pitäisi oppia lapsilta

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 5
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 5
Tällä viikolla Ivan Puopolon vieraana HSTV:n tiedeohjelma Sfäärissä on kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka. Lisäksi tiedeuutisia kommentoi Tiede-lehden päätoimittaja Jukka Ruukki.

Mikä on paras tapa opettaa jotakin jollekulle?

”Tärkeintä oppimisessa on ihmisen oma ponnistelu”, sanoo kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka HSTV:n Sfääri – tieteen ohituskaista -ohjelmassa.

Virheiden pelko jarruttaa oppimista, mikä näkyy esimerkiksi aikuisen opetellessa vierasta kieltä: Hän ei uskalla puhua, koska pelkää virheitä. ”Aivoissa ei kuitenkaan tapahdu mitään, jos kieltä ei käytä”, Lonka vakuuttaa.

Epäonnistumisen sietokykyä kannattaakin harjoitella pienestä pitäen. ”Vanhempien tehtävä on aiheuttaa lapselle sopivasti turhautumista”, Lonka sanoo.

Aikuisten taas on syytä ravistella irti urautumisesta, joka sekin estää uuden omaksumista.

”Aikuisten pitäisi oppia lapsilta utelias etukeno, jonka esimerkiksi Einstein säilytti loppuun asti.”

Lonka paljastaa myös, mitä tekemistä älykkyydellä on oppimisen kanssa.

Sfäärin uutiskommentaattorina on tällä kertaa Tiede-lehden päätoimittaja Jukka Ruukki. Hän puntaroi Ivanin kanssa rokotteita sekä tutkimusta, jonka mukaan ihmiset pitävät robottitoimittajaa luotettavampana kuin oikeaa.

Tämän viikon Sfääri kertoo myös mikä on maailman vaarallisin myrkky.

Sfääri on tiedetoimituksen joka maanantai julkaistava ohjelma, joka kertoo kiinnostavimmat tiedeuutiset ja perkaa niitä asiantuntijoiden avustuksella.

Matti Nousiainen / HS
Tällä viikolla Ivan Puopolon vieraina HSTV:n tiedeohjelma Sfäärissä ovat kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka ja Tiede-lehden päätoimittaja Jukka Ruukki.
Tällä viikolla Ivan Puopolon vieraina HSTV:n tiedeohjelma Sfäärissä ovat kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka ja Tiede-lehden päätoimittaja Jukka Ruukki.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!