Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten selät pettävät – jopa kymmen­vuotiailla on jatkuvia niska- ja selkäkipuja

Pitkään jatkuvia niska- ja selkäkipuja on nykyisin jo lapsilla ja nuorilla. Tutkijat syyttävät uniongelmia, mielialaoireita ja huonoa ryhtiä.

Tiede
 
Mari Heikkilä
Sami Kero / HS
Kännykän ja tabletin jatuva näprääminen voi olla yksi syy nuorten niska- ja selkäkipuihin, jotka ovat lisääntyneet. tutkijoiden mukaan lisääntyneet.
Kännykän ja tabletin jatuva näprääminen voi olla yksi syy nuorten niska- ja selkäkipuihin, jotka ovat lisääntyneet. tutkijoiden mukaan lisääntyneet. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Someniska vaivana

 Niska- ja selkäkivut vaikuttavat jo 9–12-vuotiaisiin.

 Murrosiän jälkeen yleisempiä tytöillä kuin pojilla.

 Alkoivat yleistyä 1990-luvulla. 2000-luvulta lähtien myös alaselän kivut ovat yleistyneet.

 Syitä ovat huono uni, stressi ja ahdistus sekä huono asento, ”someniska”.

Yhä nuoremmat sukupolvet kärsivät niska- ja selkäkivuista.

Jo 9–16-vuotiailla on jatkuvia kipuja, kertoo lasten ja nuorten niskakipuja väitöskirjassaan tutkinut fysiatrian erikoislääkäri Minna Ståhl.

Hän työskentelee Tampereen yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten kipupoliklinikalla.

Ståhl ei usko, että tilanne on väitöksen eli vuoden 2014 jälkeen kohentunut.

Tuolloin lähes joka toinen 16–18-vuotiaista tytöistä ja viidesosa pojista ilmoitti, että on potenut niskakipua vähintään kerran viikossa.

”Yksi keskeinen selitys on riittämätön uni. Jos nuori ei nuku ja heräilee, elimistön kipuradasto herkistyy. Kivut koetaan voimakkaampina, ja ne alkavat levittäytyä kehossa”, Ståhl sanoo.

”Jos nuorella lisäksi on stressiä ja ahdistuneisuutta, muodostuu oravanpyörä.”

Ståhlin mukaan lasten ja nuorten mielialaoireissa, unihäiriöissä sekä niska- ja selkäkivuissa on nähtävissä selvä suuntaus. Ne ovat kasvussa.

Samaan aikaan liikunta on vähentynyt. Hikiliikunnan määrällä ei kuitenkaan tutkimuksessa ollut suoraa yhteyttä niskan oireisiin. Näyttäisi siis siltä, että pelkkä liikunnan lisäys ei auta.

Ståhlin mukaan tärkeintä olisi huolehtia lasten riittävästä unensaannista ja palautumisesta. Lisäksi mielialaan liittyvien ongelmien syitä pitäisi selvittää.

Toisaalta hän uskoo, että osittain lasten niska- ja selkäkipuihin vaikuttavat myös huonot asennot, joihin on totuttu.

Nuoren ryhti voi ajan myötä muuttua, jos hän on jatkuvasti kyyristyneenä kännykän ääreen.

Ståhlin tutkimuksen perusteella nuorten niskakivut alkoivat uutena ilmiönä yleistyä 1990luvulla.

2000-luvulla lapsilla ja nuorilla on alkanut olla laaja-alaisemmin rankakipuja sekä niskassa että selässä.

Fysioterapeutti ja terveystieteiden tohtori Sinikka Kilpikoski ei ihmettele yhtään, miksi vastaanotolle tulee yhä nuorempia sukupolvia.

”Meidäthän on suorastaan kiinnitetty tietokoneisiin ja älypuhelimiin. Jo pienet lapset istuvat ipadin ääressä. Se on niin koukuttavaa. Passiivinen elämäntyyli on lisääntynyt.”

Toisaalta Kilpikoski on huomannut, että kun nykypäivänä ihanteena on olla nuori, tehokas ja hyväkuntoinen, niska- ja selkäkivuilla on aiempaa rajumpi vaikutus elämänlaatuun.

Nuoremmat sukupolvet ovat herkempiä ja kärsivät ongelmista nopeammin. Silti useimmat tekevät vain vähän asian eteen.

Kilpikosken mukaan ihmisten pitäisi ryhtyä ehkäisemään niska- ja selkäongelmia ennalta. Mehän ehkäisemme myös hammasongelmia ja harjaamme hampaita pari kertaa päivässä.

Ihmistä ei ole luotu istumaan tietokoneiden ja älypuhelinten ääressä.

”Joskus tuntuu, että emmekö voisi hoitaa tätä asiaa helposti. Maksaa ihan valtavasti, kun ongelmat pääsevät liian pitkälle.”

Kilpikoski työntää kasvonsa eteenpäin ja tuijottaa tietokoneen kuvaruutua. Sen jälkeen hän ottaa älypuhelimensa ja kumartuu näpräämään sitä.

”Tämä on se ongelma. Pää työntyy tietokonetta katsoessa eteenpäin ja puhelinta selaillessa eteenpäin alas. Useimmat eivät edes huomaa, miten helposti näin käy”, Kilpikoski toteaa.

Pää painaa noin viisi kiloa. Kun se työnnetään eteenpäin ja alas, voi kuormitus selkärangassa olla vipuvaikutuksen vuoksi jopa 27 kiloa.

Näin käy, kun älypuhelin on sylissä ja ihminen syventyy sitä näpräämään.

Vaikka nuoren selkäranka olisi alun perin täysin terve, alkavat niskan ja pään pitkäaikainen väärä asento väistämättä vaikuttaa.

Esimerkiksi jatkuva sometus tekee sitä. Lasten ja nuorten niskat ovat erityisen joustavia ja liikkuvia. Ne venyvät herkästi ääriasentoihin.

Ensimmäinen seuraus siitä on, että pehmytkudosten venyminen herättää ne reseptorit, jotka aistivat kudoksessa kipua.

”Terveelle kudokselle saadaan aikaiseksi kipu jo sillä, että ollaan pitkään tällaisessa venyneessä asennossa. Kivun voi laukaista esimerkiksi se, että nukkuu mahallaan niska kiertyneenä toispuoleiseen ääriasentoon.”

Pitkän ajan kuluessa voi muodostua isompia ongelmia.

Selkäranka koostuu luisista nikamista, joiden välissä ovat välilevyt. Ne ovat hyytelömäistä ainetta ja pehmentävät liikkeitä.

Välilevyjen hyytelö saattaa jatkuvan ja eteenpäin suuntautuvan kuormituksen takia pullistua nikamien välistä pois, kohti selkäydintä. Pullistuma voi alkaa painaa jotain hermoista, jolloin kipu alkaa säteillä hermon vaikutusalueelle. Tiettyjen niskanikamien alueelta lähtevät hermot käsien alueelle. Näin esimerkiksi toinen käsi voi puutua ja kipeytyä. Tyypillinen oire tässä on myös päänsärky.

Välilevyn ongelmia syntyy helposti myös alaselkään.

Se on päivän mittaan erityisen kovilla, koska alaselkää rasittavat jatkuvat kumartelut ja huonot istuma-asennot esimerkiksi sohvilla. Alaselässä välilevyn pullistuma voi alkaa painaa tiettyä jalkaan lähtevää hermoa, jolloin puhutaan iskiaskivusta.

Vaikka nämä ongelmat vaivaavat useammin ikääntyneitä, vaivoja voi tulla jo nuorille, jos asento on jatkuvasti huono.

Kilpikosken mukaan apu on yksinkertainen, jos kipu johtuu ainoastaan huonosta asennosta ja kyse on terveestä nuoresta tai aikuisesta.

Ryhtiä pitää parantaa, lopettaa pään työntäminen eteenpäin ja alas sekä tehdä vastaliikkeitä.

Pään eteenpäin alas työntämisen vastaliike on pään työntäminen kohtisuoraan kohti kaulaa.

Sen jälkeen niskan voi taivuttaa taaksepäin. Alaselän kumartelussa vastaliike on alaselän taivuttaminen taaksepäin. Sen voi tehdä kädet lanteilla.

Vastaliikkeitä on Kilpikosken mukaan muitakin. Jos kipu yllättää, kannattaa itselleen sopivat liikesuunnat etsiä koulutetun fysioterapeutin kanssa.

Tärkeintä on, että kipu helpottuu liikkeillä. Niitä kannattaa tehdä kymmenen toiston sarjana ja alle parin tunnin välein.

Tämän yksinkertaisen vastaliikkeisiin perustuvan menetelmän kehitti uusiseelantilainen fysioterapeutti Robin McKenzie. Se on viime vuosikymmeninä levinnyt maailmalla.

”Ei tämä ole mikään yleislääke kaikkiin niska- ja selkäongelmiin. Mutta uskon, että monien ihmisten asennoista johtuvia kipuja voitaisiin sillä ehkäistä ja parantaa.”

Kilpikoski itse tutkii parhaillaan vastaliikkeiden tehoa iskiaskivuissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!