Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkurius kulkee Auringon edestä

Tiede
 
HS
Merkurriusta on kuvattu sen aiemmilla ylilenoilla. Tämän kuvan otti japanilainen aurinkoteleskooppi
Aiempia ylikulkuja on seurattu aurinkoteleskoopein.
Aiempia ylikulkuja on seurattu aurinkoteleskoopein. Kuva: Merkurriusta on kuvattu sen aiemmilla ylilenoilla. Tämän kuvan otti japanilainen aurinkoteleskooppi

Aurinkokuntamme pienin planeetta Merkurius kulkee tänään maanantaina Auringon yli. Suomen leveysasteilla ylikulku alkaa kello 14.12 ja päättyy kello 21.36.

Merkurius kulkee Auringon edessä siis yli seitsemän tuntia. Se erottuu kaukoputken suotimissa pienenä pisteenä. Pieni sisäplaneetta tulee Auringon länsireunalle päiväntasaajan kohdalla ja poistuu kaakossa.

Merkuriuksen kulku Auringon editse on suhteellisen harvinaista. Vuosisadan aikana taivaallinen näytelmä toistuu 12–14 kertaa.

Tällä vuosisadalla se näkyy maapallolla seuraavan kerran 2019 ja 2032, molemmilla kerroilla marraskuussa. Suomessa ylikulku näkyy hyvin kuitenkin seuraavan kerran vasta 2049.

Merkurius peittää Auringon kiekosta vain 0,004 prosenttia. Ylikulku näkyy kuitenkin jo pienelläkin kaukoputkella ja aurinkosuotimella. Kaukoputken suurennoksen on oltava noin 50-kertainen. Ilmiön havaitsemiseen voi riittää myös hyvä kiikari, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Okulaareissa pitää aina olla vahvat suotimet. Ne päästävät läpi vain miljoonasosia kaikesta valosta. Paljain silmin ei saa Aurinkoon koskaan katsoa. Auringon infrapunasäteily voi vaurioittaa silmän verkkokalvoa sekunneissa. Turvallisinta on heijastaa kuva levylle. Merkuriuksen ylikulkua voi seurata vaivatta myös Euroopan avaruusjärjestön Esan verkkosivuilla.

Merkuriuksen läpimitta on vain 4 879 kilometriä. Esimerkiksi Kuun läpimitta on 3 474 kilometriä. Planeettaa on vaikea nähdä yleensäkään taivaalla, koska se on aina lähellä Aurinkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!