Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluatko eroon hikoilusta? Suomessa kehitettiin laite, josta haaveillaan ”deodorantin korviketta”

Liikahikoilun hoidon lisäksi laitteella voidaan myös imeyttää esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä ihon alle.

Tiede
 
Teknologian tutkimuskeskus
Hikoilusta kärsivälle alueelle, kuten käsiin, levitetään ensin hoitonestettä. Tämän jälkeen kädet voidaan asettaa elektrodeille.
Hikoilusta kärsivälle alueelle, kuten käsiin, levitetään ensin hoitonestettä. Tämän jälkeen kädet voidaan asettaa elektrodeille. Kuva: Teknologian tutkimuskeskus

Teknologian tutkimuskeskus (VTT) kertoo kehittäneensä helposti kannettavan laitteen liikahikoilun hoitoon. VTT:n mukaan laitteen toiminta perustuu niin sanottuun iontoforeesiin, jossa liikutetaan varautuneita hiukkasia ihon sisään.

Kännykän kautta langattomasti ohjattava pieni laite yhdistetään vaihdettaviin hoitoelektrodeihin, jotka asetetaan alueelle, jolla liikahikoilua halutaan hoitaa – esimerkiksi käsiin, kainaloihin tai naamaan. Elektrodien avulla vesijohtoveden varautuneet hiukkaset eli veden luonnolliset suolat voidaan ohjata hikihuokosiin, ja hikoilu vähenee.

Yksi hoitokerta kestää 15 minuutista puoleen tuntiin. Liikahikoilua hoidetaan ensin muutaman kerran viikossa. Se ei kuitenkaan poista liikahikoiluongelmaa kokonaan, vaan hoitoa tulee jatkaa alkuhoitojen jälkeen noin kerran viikossa.

VTT:n projektipäällikkö Saara Tuurala huomauttaa, että hikoilua on hoidettu vastaavilla hoidoilla jo pitkään. Nyt kehitetty laite on kuitenkin aikaisempia iontoforeettisia laitteita pienempi ja helpompi käyttää. Sen takia esimerkiksi kotihoito helpottuu.

”Aiemmat laitteet ovat isoja ja raskaita. Tämä laite taas on helposti kannettava”, Tuurala kuvailee.

Liikahikoilun lisäksi laitteella voidaan myös imeyttää esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä ihon alle.

VTT etsii uudelle laitteelleen kaupallistajaa. Tuuralan mukaan iontoforeesihoidoilla ei ole havaittu merkittäviä sivuvaikutuksia, minkä takia myös muut kuin kroonisesta liikahikoilusta kärsivät voisivat hyötyä laitteen tarjoamista hoidoista.

”Kyllä minulla on sellainenkin haave, että miksei tästä voisi kehittää jonkinlaista deodorantin korviketta”, Tuurala sanoo.

VTT kehitti hoitolaitteen osana Tekesin TUTLI EBandage -hanketta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!