Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akustinen karkotin ehkäisee lintujen ja lentokoneiden kolareita

Tutkijat kehittivät lentokentille meluverkon, joka häätää lintuja ja vähentää törmäyksiä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Kimmo Taskinen
Tietty äänentaajuus ajaa linnut lentokentältä.
Tietty äänentaajuus ajaa linnut lentokentältä. Kuva: Kimmo Taskinen

Lintujen ja lentokoneiden törmäykset ovat tuhoisia: 25 vuodessa niiden seurauksena on kuollut 255 ihmistä, valtaisa määrä lintuja, ja koneille on aiheutunut satojen miljoonien eurojen vahingot.

Lintuja on yritetty karkottaa lentokenttien liepeiltä ampumalla, myrkyttämällä, pelottelemalla sekä ottamalla kiinni ja siirtämällä toisaalle, mutta mikään konsti ei ole ollut kovin tehokas.

Nyt yhdysvaltalaistutkijat huomasivat, että linnut pysyvät loitolla kiitoratojen lähistöltä – missä törmäysvaara on suurin – akustisen karkottimen avulla. Se on paitsi haitaton, myös helppo ja edullinen asentaa, kehuu biologian professori John Swaddle William and Mary -yliopistosta työtovereineen tutkimustiedotteessa.

Tutkijat pystyttivät kaiuttimia ja vahvistimia kolmeen paikkaan koelentokentällä Yhdysvalloissa ja tarkkailivat lintujen määriä kentän kupeessa kahdeksan viikon ajan. Ensimmäiset neljä viikkoa laitteet pysyivät hiljaa, toiset neljä viikkoa niistä lähti ympärivuorokautisesti ääntä, jonka voimakkuus on verrattavissa hälyyn täydessä ravintolassa.

"Pyrimme estämään lintuja kuulemasta toisiaan. Lähetämme melua samalla taajuudella, kuin niiden hälytysäänet tai pedot, joita ne kuuntelevat”, Swaddle sanoo.

"Kun peitämme nuo tärkeät äänet, alueesta tulee linnuille paljon riskialttiimpi. Siksi ne lähtevät muualle”, Swaddle selittää.

Seurannan perusteella akustinen verkko vähensi lintujen määrää lentokentän alueella jopa 80 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan keksinnöstä on hyötyä paitsi lentoliikenteessä myös maataloudessa, missä linnut voivat aiheuttaa vahinkoja.

Tutkimuksen julkaisi Ecological Applications.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!