Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Xpl-polymeerista tehty lisäiho suojaa auringolta – ja silottaa samalla rypyt

Yhdysvaltalaistutkijoiden kehittämä materiaali peittää jopa silmäpussit, tosin tilapäisesti.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Olivo Labs, LLC
Polymeeri pingottaa silmäpussit.
Polymeeri pingottaa silmäpussit. Kuva: Olivo Labs, LLC

Iholle levitettävä näkymätön polymeerikalvo saa vanhan näyttämään nuoremmalta, sillä se kiristää rypyt piiloon, raportoi yhdysvaltalaistutkimus.

Tätä lisäihoa voisi myös käyttää suojana uv-säteiltä sekä annostelemaan lääkeaineita iholle, kehittäjäryhmään lukeutunut apulaisprofessori Daniel Anderson Massachusettsin teknillisestä yliopistosta maalailee tiedotteessa.

Lisäihon materiaali on xpl-polymeeri, joka matkii terveen, nuoren ihon mekaanisia ja elastisia ominaisuuksia.

Ihon kaltainen polymeeri löytyi testaamalla sata erilaista siloksaaniyhdistettä. Valiopolymeeri palautui laboratoriokokeissa alkuperäiseen muotoonsa jopa 250 prosentin venytyksestä – oikea iho venyy noin 180 prosenttia. Valitun yhdisteen elastisuus oli paljon parempi kuin haavojen laastaroinnissa nykyisin käytetyt silikonikelmut ja polyuretaanikalvot.

Xpl lisätään iholle kahdessa vaiheessa. Ensin levitetään siloksaaniyhdiste, sitten lisätään platinakatalyyttiä. Se saa polymeerin muodostamaan kalvon, joka pysyy hyvin iholla vuorokauden ajan. Kumpikin kerros levitetään voiteena. Iholla ne muuttuvat näkymättömiksi.

"Ihon lailla käyttäytyvän materiaalin kehittäminen on todella vaikeaa”, toteaa yksi tutkimusartikkelin kirjoittajista, ihotautilääkäri Barbara Gilchrest. ”Sellaista on yritetty, mutta ne eivät ole ole joko olleet tarpeeksi joustavia, mukavia tai haitattomia iholle.”

Xpl:n koekäyttäjät eivät havainneet ärtymistä ihollaan, vaikka käyttivät sitä useina päivinä peräkkäin 16 tunnin ajan. Kakkosiho kesti myös hyvin esimerkiksi liikuntaharrastuksia, kuten uimista ja juoksua.

Lisäihoa esitteli Nature Materials.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!