Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akateemikko, evoluutiobiologi Ilkka Hanski on kuollut

Ilkka Hanski oli kansainvälisesti arvostetuimpia suomalaisia tutkijoita ja maailman merkittävimpiä ekologeja.

Tiede
 
Sami Kero / HS
Akatemiaprofessori Ilkka Hanski oli maailman johtavia ekologeja.
Akatemiaprofessori Ilkka Hanski oli maailman johtavia ekologeja. Kuva: Sami Kero / HS

Akateemikko, evoluutiobiologi Ilkka Hanski on kuollut. Hanski oli kuollessaan 63-vuotias. Hän menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen. Hanski oli syntynyt vuonna 1953.

Ilkka Hanski oli kansainvälisesti arvostetuimpia suomalaisia tutkijoita ja maailman merkittävimpiä ekologeja.

Oxfordissa väitellyt Hanski oli muun muassa arvostetun brittiläisen tiedeakatemian Royal Societyn jäsen sekä Yhdysvaltain tiedeakatemian jäsen.

Hanski sai vuonna 2011 Ruotsin akatemian arvostetun biotieteiden Crafoord-palkinnon. Se oli vain yksi hänen saamistaan kansainvälisistä tunnustuksista.

Suomessa Hanskille myönnettiin akateemikon arvonimi viime syksynä. Tiedeakatemian jäsen hän oli vuodesta 2001. Akatemiaprofessorina hän oli parikymmentä vuotta.

Hanski tutki vuosia populaatioiden ja lajien elinehtoja, miten ne menestyvät tai tuhoutuvat. Hänet tunnettiin metapopulaatiobiologian tutkimuksista, joissa ahvenanmaalainen täpläverkkoperhonen on isossa roolissa.

Täpläverkkoperhosen innoittamana on tehty malleja, jotka kertovat, milloin elinympäristö sirpaloituu lajin kannalta liikaa. Perhonen on jo eläinekologian ja evoluutiobiologian kansainvälinen mallilaji.

Vuonna 1991 perustetusta tutkimusryhmästä on kasvanut Viikin kampukselle Metapopulaatiobiologian tutkimuskeskus (MRC). Se on ollut Suomen Akatemian huippuyksikkö yhtäjaksoisesti vuodesta 2000.

Hanski puhui voimakkaasti luonnosuojelun puolesta ja hän puolusti myös tiedettä. Hän oli viime syksynä huolissaan siitä, miten hallituksen silloin kaavailemat säästöt vaikuttavat tutkimukseen ja tieteeseen.

Tutkijana Hanski oli monialainen. Uutena haasteena Hanski sanoi HS:n haastattelussa syyskuussa haluavansa selvittää muiden alojen tutkijoiden kanssa, miten ympäristön mikrobit vaikuttavat ihmisen immuunijärjestelmään.

Taustalla oli Hanskin mukaan arkihavainto, että luonnon monimuotoisuus ja ihmisten kontaktit luonnonympäristöjen kanssa vähenevät. Samalla ovat lisääntyneet allergiat, astma ja monet muut tulehdusperäiset sairaudet.

Akateemikko Hanski otti kantaa myös muun muassa susien suojelun ja metsien monimuotoisuuden puolesta terävissä ja selkeissä mielipidekirjoituksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!