Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli viidennes kasvilajeista on uhanalaisia – brittitutkijat tekivät laajan selvityksen maailman kasveista

Tutkimuksen mukaan suurin uhka kasvilajeille on maanviljely.

Tiede
 
Lunaé Parracho / Reuters
Brasilialaiset luonnonsuojelijat tuhoamassa uuneja, joissa tuotetaan puuhiiltä laittomasti hakatuista Amazonin sademetsän puista.
Brasilialaiset luonnonsuojelijat tuhoamassa uuneja, joissa tuotetaan puuhiiltä laittomasti hakatuista Amazonin sademetsän puista. Kuva: Lunaé Parracho / Reuters

Yli viidennes maailman kasvilajeista on vaarassa kadota maapallolta lopullisesti, sanovat brittitutkijat.

Britannian kuninkaallisissa kasvitieteellisissä puutarhoissa eli Kew Gardensissa valmistuneen tutkimuksen mukaan 21 prosenttia kaikista kasvilajeista on uhanalaisia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkimuksessa arvioidaan maailmassa olevan 390 900 tiedemaailman tuntemaa kasvilajia. Reutersin mukaan kartoitus on ensimmäinen laatuaan ja kasvitieteellisesti mullistava. Sen tekoon osallistui yli 80 tutkijaa.

Tutkimuksen mukaan suurin uhka kasvilajeille on maanviljely, joka voi koitua kohtaloksi 31 prosentille uhanalaisista lajeista. Toisena tulevat hakkuut ja kasvien keruu (21,3 prosenttia) ja kolmantena rakennustyöt (12,8 prosenttia).

Ilmastonmuutoksen ja ankarien sääolojen arvioitiin uhkaavan 3,96:ta prosenttia uhanalaisista lajeista. Tosin Kew Gardensin tutkijat sanovat, että pitkän aikavälin vaikutuksia voi olla vielä liian aikaista päätellä.

Muita kasvilajeihin kohdistuvia uhkia ovat tulokaslajit, patojen rakentaminen ja metsäpalot.

Kew Gardensin tiedejohtaja Kathy Willis kertoo, ettei maailman kasvilajeista ole aiemmin tehty vastaavaa kartoitusta.

”Kun ottaa huomioon, miten olennaisia kasvit ovat ihmisen hyvinvoinnin, ruoan ja polttoaineiden sekä ilmaston säätelyn kannalta, on hyvin tärkeää tietää, missä mennään.”

Tutkimuksen mukaan noin 1 770 aluetta maailmassa on määritelty tärkeiksi kasvialueiksi mutta monissa niistä ei ole käynnistetty minkäänlaisia suojelutoimia.

Maailman kasvilajeista aiotaan vastedes raportoida vuosittain. Kew Gardensin tutkijat toivovat, että raportit auttavat hahmottamaan muutoksia lajien tilassa entistä paremmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!