Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Jatkuva herkuttelu voi vaurioittaa munuaisia

Runsasrasvainen ja -sokerinen ruoka nostaa verensokeria samaan tapaan kuin kakkostyypin diabetes, paljasti rotilla tehty tutkimus.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Jukka Lehtinen
Rasvaisen ruoan syntilista piteni taas: se rasittaa munuaisia.
Rasvaisen ruoan syntilista piteni taas: se rasittaa munuaisia. Kuva: Jukka Lehtinen

Kakkostyypin diabetestä sairastavan ihmisen elimistö ei tuota tarpeeksi insuliinia tai reagoi siihen, mikä kerryttää glukoosia vereen. Se taas voi ajan mittaan vaurioittaa sisäelimiä, kuten munuaisia.

Brittitutkijat osoittivat nyt rotilla, että ruokavalio voi tehdä saman.

Tutkijat syöttivät joukolle rottia herkkuja – juustoa, suklaata, keksejä ja vaahtokarkkeja – kahdeksan viikon ajan. Toinen joukko eli viisi viikkoa jyrsijänruualla, jonka rasvaprosentti oli 60.

Tämän jälkeen tutkijat mittasivat, näkyikö ruokavalio verensokerissa tai glukoosia kuljettavissa molekyyleissä. Tuloksia verrattiin ykkös- ja kakkostyypin diabetesta sairastaviin rottiin.

Ilmeni, että tiettyjä kuljettajamolekyylejä – glut ja sglt –sekä niitä sääteleviä proteiineja oli normaalia enemmän sellaisilla rotilla, joilla oli kakkostyypin diabetes. Mutta niiden määrä oli lisääntynyt myös sekä rasvaista jyrsijäruokaa että herkkuja popsineilla rotilla.

”Länsimainen ruokavalio sisältää yhä enemmän roskaruokaa ja rasvaa, joiden tiedetään kytkeytyvän lihavuuteen ja kakkostyypin diabetekseen. Diabetes muuttaa glukoosin kuljetusta munuaisissa, mutta rasvainen ruoka aiheuttaa samanlaisia muutoksia kuin diabetes”, kiteyttää tutkijoihin lukeutunut Havovi Chichger Anglia Ruskin -yliopistosta tutkimustiedotteessa.

"Kun ymmärrämme, miten ruokavalio vaikuttaa sokerin työstämiseen munuaisissa, voimme ehkä suojata niitä vaurioilta”, Chichger sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Experimental Physiology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!