Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Kapaloinnilla voi olla yhteys vauvojen kätkytkuolemiin

Kätkytkuoleman vaara kasvaa tutkijoiden mukaan erityisesti silloin, kun kapaloidut vauvat nukkuvat vatsallaan tai kyljellään.

Tiede
 
Outi Pyhäranta / HS
Esimerkiksi Pohjoismaissa vauvoja on jo pitkään suositeltu nukutettavan selällään kätkytkuolemien estämiseksi.
Esimerkiksi Pohjoismaissa vauvoja on jo pitkään suositeltu nukutettavan selällään kätkytkuolemien estämiseksi. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Vauvojen kietominen lämpimillä kankailla eli kapalointi saattaa olla yhteydessä kätkytkuolemiin, arvioivat tutkijat Pediatrics-julkaisun artikkelissa, josta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kätkytkuolemilla tarkoitetaan terveenä pidetyn alle vuoden ikäisen vauvan yllättävää äkkikuolemaa. Valtaosa kätkytkuolemista tapahtuu vauvan kuuden ensimmäisen elinkuukauden aikana. Länsimaissa kätkytkuolema on yksi yleisimmistä vauvojen kuolinsyistä.

Brittiläisen Bristolin yliopiston tohtori Anna Peasen johtama ryhmä kävi Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa tehtyjä tutkimuksia kahden vuosikymmenen ajalta. Tutkijat huomasivat, että kapaloitujen vauvojen riski kuolla nukkuessaan oli 38 prosenttia todennäköisempi kuin kietomatta jätetyillä vauvoilla.

Kätkytkuoleman vaara kasvaa tutkijoiden mukaan erityisesti silloin, kun kapaloidut vauvat nukkuvat vatsallaan tai kyljellään. Myös Pohjoismaissa vauvoja on jo pitkään suositeltu nukutettavan selällään kätkytkuolemien estämiseksi. Kätkytkuolemat ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä, ja juuri nukuttamisasennon on arvioitu olevan syynä tilanteen parantumiseen.

Tuoreessa selvityksessä ei otettu huomioon, miten lapset oli kapaloitu. Liian tiukka kapalointi tai vaatteiden käyttäminen kapalointipeitteen alla voi nostaa vauvan ruumiinlämpöä liian korkeaksi.

Tutkijat eivät myöskään tienneet, nukkuivatko vauvat vanhempiensa kanssa, minkä on havaittu aiemmissa tutkimuksissa olevan yhteydessä kätkytkuolemiin.

Tutkijoiden mukaan kapalointia pitäisi välttää erityisesti silloin, kun vauva nukkuu vatsallaan tai kyljellään. Lisäksi vauvoja ei tulisi kapaloida silloin, kun he voivat liikkua pois turvallisesta nukkumisasennosta, kertoo Washingtonin yliopiston tohtori Danette Swanson Glassy Reutersille.

”Jos kapaloit, varmista, että lopetat sen ennen kuin vauva on altis kierähtämään”, Glassy neuvoo.

Vauvojen yllättävien kuolemien ja kapaloinnin yhteyttä on epäilty aiemmin, mutta tutkimustulokset aiheesta ovat olleet ristiriitaisia.

Ensi -ja turvakotien liiton mukaan kapalointi vähentää esimerkiksi koliikin oireita. Liitto kertoo tutkimuksien todistaneen, että kapalointi jopa vähentää kätkytkuoleman riskiä, sillä se rauhoittaa selällään nukkuvan vauvan unta. Kuumeista vauvaa ei kuitenkaan saa kapaloida, liitto huomauttaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!