Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kosminen aamunkoitto

Universumin varhaista historiaa ei ole kirjoitettu21 senttimetrin aallonpituudella. Löydöt uusilta alueilta kertovat kaikkeuden ensimmäisestä keväästä.

Tiede
 
Jarmo Wallenius
NASA
Avaruusteleskooppi James Webb kohoaa taivaalle 2018. Sen pelit on jo hiottu.
Avaruusteleskooppi James Webb kohoaa taivaalle 2018. Sen pelit on jo hiottu. Kuva: NASA

Talvi on Suomessa takana ja kevät etenee kovaa vauhtia. Millainen oli koko universumin ensimmäinen talvi ja kevät?

Alkuräjähdyksen ja sen kaiun tähtitieteilijät tuntevat jo melko hyvin. Mutta maailmankaikkeuden ensimmäinen vuosimiljardi on paljolti historiaa, jota ei ole vielä kirjoitettu.

Havaintoja tuolta aikakaudelta on jo runsaasti. Silti emme tarkkaan tiedä, milloin ensimmäiset tähdet syntyivät – eli milloin universumin kevät tuli.

Ensimmäisen vuosimiljardin kuluessa maailmankaikkeus muuttui paljon. Silloin universumiin syttyi uutta valoa ja lämpöä.

Kauanko se kesti – ja etenikö myös kosminen kevät nopeasti?

Riittikö kosmiseen aamunkoittoon ensimmäisten jättiläismäisten vetytähtien ultravioletti valo? Ehkä siihen tarvittiin sittenkin galaksiytimien, mustien aukkojen ja ensimmäisten galaksien apua.

Vety oli ja on yleisin alkuaine maailmankaikkeudessa. Tähtitieteilijät haluavat tietää, millaisia molekyylisen vedyn taskuja, vedyn lumihiutaleita, tuona aikakautena jo tiivistyi.

Universumin kevättä etsitään pian uuden James Webb -avaruusteleskoopin avulla. Se on tehty korvaamaan avaruusteleskooppi Hubble vuonna 2018.

Webb on hieman erilainen kuin Hubble. Se perustuu astronomiaan, jossa pääosassa onkin infrapunasäteily.

”Varhaisimpien tähtien havainnointi on uuden infrapunateleskoopin vaikein tehtävä”, sanoo fyysikko John Mather, joka työskentelee hankkeessa.

Mather sai vuonna 2006 fysiikan Nobelin havainnoista, joita hän teki kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn lämpötiloista.

James Webb on valtavine kullalla päällystettyine peileineen modernin avaruustekniikan viimeistä huutoa, kuin tieteiselokuvista. Se näyttää oudolta ja upealtakin.

Uusilla 21 sentin kosmologian radioteleskoopeilla ei sen sijaan ole mahdollisuutta päästä James Bond -elokuviin.

Webbin rinnalla radioastronomit etsivät neutraalin vedyn tiettyä signaalia samalta aikakaudelta. Atomeista vapautui ensimmäisten tähtien aikaan energiaa juuri 21 senttimetrin aallonpituudella.

Tätä aallonpituutta aletaan tutkia uusien radioteleskooppien verkostoilla. Ne muistuttavat paikalleen jähmettyneitä isoja paperiliittimien kokoelmia, robottihämähäkkejä tai futuristisia puutarhakalusteita.

Tällaisia antenneja voi olla yhdessä paikassa satoja.

”21 sentin kosmologian havaintoihin tarvitaan vain ’paperiliittimiä’ ja supertietokone”, vitsailivatkin alan huiput Yhdysvaltain tiedeviikolla Washington DC:ssa viime helmikuussa.

Hubblen tulosten mukaan näyttää siltä, että varhaisimpia galakseja oli 400 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Planck-satelliitin havainnoista selvisi 2010-luvun alussa, että universumin pimeä aika alkoi päättyä noin 150 miljoonaa vuotta tämän jälkeen.

Tuolloin syntyneiden tähtien uv-valo alkoi repiä vetyatomin protonin ja elektronin erilleen toisistaan. Seurasi aikakausi, jolloin lähes kaikki neutraali vety ja pian myös helium ionisoituivat. Siinä atomi muuttuu sähköisesti varautuneeksi.

Tähtitieteilijät kutsuvat aikaa uudelleen ionisoitumisen aikakaudeksi. Sitä jatkui miljardiin vuoteen asti. Silloin lähes kaikki neutraali galaksien väliin jäävä vety näyttäisi ionisoituneen.

Saman aikaan alkoivat kehittyä uudet modernit galaksit, jotka kasvoivat esimerkiksi sellaisiksi kuin oma Linnunratamme.

21 senttimetrin kosmologiaa ehdottivat jo 1990-luvun lopulla Britannian kuninkaallinen astronomi sir Martin Rees ja Harvardin yliopiston astrofyysikko Abraham Loeb.

Varhaisimpien jättiläistähtien syttymistä kannattaisi kartoittaa 21 sentimetrin signaalien avulla, he sanoivat.

2010-luvulla onkin käynnistetty mittavia 21 senttimetrin hankkeita, jotka ulottuvat yli mantereiden. Yhdysvaltain tiedeviikon helmikuisen seminaarin aihe olikin nimeltään Varhaisen universumin radioastronomiaa kolmella mantereella.

Se esitteli useita hankkeita Hollannista Australiaan ja Etelä-Afrikkaan. Ne kaikki etsivät 2020-luvulla varhaisen vedyn signaalia hieman eri tapaan.

Ihmiskunnan suurinta yhteistä radioteleskooppia tehdään sekä Australian että Etelä-Afrikan autiomaihin. Tämä Ska-teleskooppi valmistuu vuonna 2025.

”21 senttimetrin kosmologisten fotonien havaitseminen ei ole helppoa”, kertoo Groningenin yliopiston Kapteynin instituutin tähtitieteen professori Saleem Zaroubi.

Monet tekijät häiritsevät mittauksia: Maan ilmakehän radioliikenne, Linnunratamme synkrotronisäteily, radiogalaksit ja -galaksijoukot sekä supernovaräjähdykset.

Ne on pystyttävä poistamaan tutkittavan signaalin edestä ennen kuin voimme sanoa universumin keväästä mitään varmaa, Zaroubi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!