Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australiasta löytyi maailman vanhimman kirveen pirstaleita

Hiotut kivenpalat ovat jopa 49 000 vuotta vanhoja.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
ANU
Nämä peukalonpäänkokoiset kirveenpalaset ovat yli 44000 vuotta vanhoja.
Nämä peukalonpäänkokoiset kirveenpalaset ovat yli 44000 vuotta vanhoja. Kuva: ANU

Australian muinaiset alkuperäisasukkaat olivat teknologisesti kekseliäämpiä kuin aiemmin on uskottu, raportoivat australialaisarkeologit. Väite perustuu kivenkappaleisiin, jotka osoittautuivat maailman vanhimman kirveen terän osiksi.

Pirstaleet rapsutettiin esiin jo 1990-luvulla Länsi-Australian Kimberleystä, jossa sijaitsee ikivanha aboriginaalien asuinpaikka. Se on ajoitettu 44–49 000 vuotta vanhaksi, eli se asutettiin pian sen jälkeen, kun ihmiset ensi kertaa saapuivat mantereelle.

Kivenkappaleet oli poimittu talteen kaivausten vanhimmasta kerroksesta. Professori Peter Hiscock Sydneyn yliopistosta kiinnitti niihin huomiota vuonna 2014 tutkiessaan samasta kohdasta löytyneitä esineitä. Kivien vierestä noukittu hiilenpala ajoitettiin 43 941–48 875 vuoden ikäiseksi.

Tarkempi analyysi osoitti kivensirpaleet basaltiksi – ja osaksi kivikirvestä, jossa oli ollut varsi. Terää oli hiottu jotakin pehmeämpää ainetta, kuten hiekkakiveä, vasten.

”Kaakkois-Aasiassa, mistä Australian alkuperäisväestö tuli, ei tiedetä käytetyn tuolloin kirvestä, joten löytö osoittaa, että ihmiset keksivät sen vasta tultuaan”, Hiscock sanoo tutkimustiedotteessa.

”Näin vanhaa kirvestä ei ole aiemmin löydetty mistään. Japanissa tällaisia kirveitä, joissa oli varsi, oli 35 000 vuotta sitten, mutta useimpiin maihin ne ilmestyivät vasta maatalouden myötä10 000 vuotta sitten”, lisää kivenpirstaleet alun perin löytänyt professori Sue O’Connor Australian kansallisesta yliopistosta.

"Vuosikymmeniä on mietitty, kuka oikein keksi kirveen. Nyt meillä on löytö, joka näyttää vastaavan kysymykseen”, Hiscock toteaa.

Tutkimuksen julkaisi Australian Archeology.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!