Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syvänmerenpohja tunnetaan huonommin kuin avaruus – katso videoilta Mariaanien haudan elämää

Tutkimusaluksen kameraan on tallentanut paitsi ennennäkemättömiä eläimiä, myös jotain mökkirannasta tuttua.

Tiede
 
NOAA Office of Ocean Exploration and Research
Oluttölkki 3780 metrin syvyydessä.
Oluttölkki 3780 metrin syvyydessä. Kuva: NOAA Office of Ocean Exploration and Research

Mariaanien hauta on maapallon syvin kohta, jota tutkitaan Yhdysvaltain Valtamerten ja ilmakehän tutkimuslaitoksen (Noaa) miehittämättömän Okeanos-tutkimusaluksen avulla. Helsingin Sanomat esitteli vapun alla sen liki neljän kilometrin syvyydestä löytämän meduusan, mutta aluksen kamera on tallentanut Mariaanien haudan liepeiltä myös muunlaista elämää.

Näyttävä tuttavuus oli esimerkiksi tämä merimakkara, jonka tutkijat havaitsivat yli kahden ja puolen kilometrin syvyydessä.

Merimakkara
Merimakkara
Tämä todennäköisesti Paleopatides-sukuun kuuluva merimakkara uiskenteli lähellä kolmen kilometrin syvyyttä.

Okeanos-aluksen tutkimusmatka on siitä poikkeuksellinen, että aluksen lähettämää videokuvaa voi seurata reaaliaikaisesti tutkimushankkeen verkkosivuilla. Näin sitä voivat tarkastella muutkin asiantuntijat kuin tukialuksessa mukana seilaavat tutkijat. Myös suurelle yleisölle tarjoutuu tilaisuus kurkistella valtameren syvyyksiin kuin akvaarioon.

Ilman tutkimusaluksen valoja näin syvällä meressä on säkkipimeää. Monet syvänmerenpohjan eläimet ovatkin sokeita. Esimerkiksi tämä hummeri ei vieläkään tiedä, että se paistatteli hetken valokeilassa.

Sokea hummeri
Sokea hummeri
Tämä hummeri on todennäköisesti Acanthocaris tenuimana. Se kaiveli kolojaan 1,2 kilometrin syvyydessä.

Vähäinen valo on syynä myös tämän mulkosilmäisen kalan ulkomuotoon. Se on sillikuningas, joka on koppapäisiksi kutsutun rustokalaluokan ainoa elossa oleva edustaja. Lähimpiä sukulaisia ovat hait, ja kalaa kutsutaankin englannin kielessä myös aavehaiksi. Se uiskentelee syvällä pohjaeläimiä popsien.

Sillikuningas
Sillikuningas
Oudon ulkonäkönsä vuoksi tämä kala kulkee muissa kielissä myös nimellä merikissa, merikani, merikoira ja merilohikäärme. Se ui kameraan 1,2 kilometrin syvyydessä.

Okeanos on jo nyt tuonut pintaan täysin uutta tietoa. Esimerkiksi tällaisten meduusanpäiksi kutsuttujen eläinten ei tiettävästi ole aiemmin nähty muodostavan näin suuria yhdyskuntia. Meduusanpäät viettävät elämänsä pohjassa kurotellen lonkeroitaan siinä toivossa, että niiden ulottuville kelluisi äyriäisiä, meduusoja ja muita pikkueläimiä.

Meduusanpäitä
Meduusanpäitä
Nämä serpentiinitähtiin lukeutuvat meduusanpäät ovat sukua meritähdille. Näin suuria yhdyskuntia näkee harvoin.

Uutta oli myös kampamainen sienieläin, jota ei ole toistaiseksi tunnistettu. Se onkin mahdollisesti aivan uusi laji. Tutkimusalus keräsi yhden otuksen mukaansa pintaan, jotta asia voidaan selvittää.

Ennennäkemätön sienieläin
Ennennäkemätön sienieläin
Tällaista otusta tutkijat eivät olleet ennen nähneet, se on mahdollisesti tieteelle täysin uusi. Se elää symbioosissa pienten käärmetähtien kanssa.

Aika ajoin tutkijoiden kameraan osuu myös jotain todella tuttua. Edes nämä syvyydet eivät ole säästyneet ihmisen levittämiltä roskilta. Muovipusseja, säilykepurkkeja ja oluttölkkejä löytyy jopa viiden kilometrin syvyydestä.

Jutun asiantuntijana toimi Sea Lifen indendentti Markus Dernjatin. Juttua korjattu 12.5.2016 klo 10:00: tutkimuslaitoksen nimen lyhenne korjattu.

NOAA Office of Ocean Exploration and Research
Jääpalapussi on todennäköisesti peräisin kalastusaluksesta.
Jääpalapussi on todennäköisesti peräisin kalastusaluksesta.
NOAA Office of Ocean Exploration and Research
Säilyketölkki 4947 metrin syvyydessä.
Säilyketölkki 4947 metrin syvyydessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!