Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksittäiset geenit ohjailevat kouluttautumista vain vähän – ”Puhe koulutusgeeneistä täysin harhaanjohtavaa”

Kansainvälinen tutkijaryhmä tunnisti 74 geenimuotoa, jotka kytkeytyvät osaltaan siihen, kuinka pitkän koulutuksen ihminen hankkii.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Vesa Moilanen
Perimä vaikuttaa koulutuksen pituuteen lähinnä luonteenpiirteiden kautta.
Perimä vaikuttaa koulutuksen pituuteen lähinnä luonteenpiirteiden kautta. Kuva: Vesa Moilanen

Niin geenit kuin ympäristö vaikuttavat siihen, millaiseen koulutukseen ihminen päätyy. Nyt 253 tutkijaa selvitti 300 000 ihmisen geenitiedoista, miten perimä kouluttautumista oikein säätelee.

Aineistoa kerättiin 15 eri maasta.

Koulutuksen pituuteen yhdistyviä geeniversioita löytyi yhteensä 74. Ne selittivät yksilöiden välistä vaihtelua opinnoissa vain vähän.

“Geenimuunnos, jonka vaikutus oli suurin, selitti kahden ihmisen välisestä koulutuserosta enintään yhdeksän viikkoa”, apulaisprofessori Daniel Benjamin Etelä-Kalifornian yliopistosta sanoo tutkimustiedotteessa.

Tulokset vihjaavat, että perimän vaikutus koulutukseen jakautuu tuhansiin, ellei miljooniin geenimuunnoksiin, hän sanoo.

"Yksittäisten geeniversioiden vähäinen vaikutus asiaan on tärkeä löydös sinänsä. Se tarkoittaa, että puhe ’koulutusgeeneistä’ on täysin harhaanjohtavaa”, Benjamin korostaa.

Kun tutkijat yhdistivät tuloksensa aiempiin, he huomasivat, että moni kouluttautumiseen kytkeytyvä geeni kietoutuu myös aivojen kehitykseen. Ne osallistuvat todennäköisesti kognitiivisten kykyjen ja sinnikkyyden kaltaisten persoonallisuuspiirteiden kehittymiseen.

”Ne taas vaikuttavat esimerkiksi siihen, kuinka monta vuotta ihminen jaksaa istua koulussa”, Benjamin kiteyttää perimän vaikutuksen koulutukseen.

Osa nyt esiin seulotuista geenimuunnoksista kytkeytyi myös Alzheimerin tautiin, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sekä skitsofreniaan.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!