Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukka säästää energiaa nuukailemalla värissä

Hollantilaistutkija osoitti, että kasvi sijoittaa pigmenttiä vain strategisiin paikkoihin.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Casper van der Kooi
Ruusupapu on sijoittanut väripigmenttiä terälehden molemmille pinnoille.
Ruusupapu on sijoittanut väripigmenttiä terälehden molemmille pinnoille. Kuva: Casper van der Kooi

Ruusun puna, lemmikin sini, auringonkukan keltainen. Mikä tekee kasvista juuri sen värisen kuin se on?

Tiedetään, että kasvia värittävät geenit, mutta hollantilaistutkija Casper van der Kooi Groningenin yliopistosta halusi tietää, miten väripigmentti tarkkaan ottaen sävyttää kasvin tietyn punaiseksi, siniseksi tai keltaiseksi.

Hän tutki, kuinka solut sirottavat valoa ja miten pigmentit suodattavat sitä. Valon heijastaminen on kukille tärkeää, koska niiden pitää näkyä pölyttäjille. Van der Kooin mittaukset kuitenkin osoittivat, että vain 20–50 prosenttia niihin osuvasta valosta heijastuu. Loput läpäisevät kukan terälehdet, mikä tekee niistä läpikuultavia.

”Joko kukat eivät kykene heijastamaan enempää valoa tai siitä ei ole niille mitään hyötyä “, van der Kooi kertoo mietteitään tutkimustiedotteessa.

Koska heijastetun valon määrä vaihteli eri kukissa, van der Kooi vakuuttui, että läpikuultavuus ei johdu mistään rakenteellisesta heikkoudesta.

”Toisaalta tiedämme, että hyönteisten näköjärjestelmä korjaa ympäristön valoisuuseroja. Se auttaa niitä, kun ne lentävät metsän pimennosta aurinkoiselle niitylle. Tiedämme myös, että hyönteiset valikoivat kukkia sävyn ja värikylläisyyden perusteella, mutta eivät niiden kirkkauden nojalla”, van der Kooi sanoo.

50 prosentin heijastus siis riittää houkuttelemiseen, jos pigmentit suodattavat siitä tiettyä sävyä, hän päätteli.

Pigmenttien tuottaminen syö energiaa. Siksi kasvit sijoittelevat niitä vain strategisiin paikkoihin ja tavalla, joka maksimoi niiden vaikutuksen.

“Esimerkiksi sellaisissa kasveissa, joiden kukat ovat lähellä maata, pigmenttiä on vain niiden terälehtien yläpinnassa. Korkeilla kasveilla taas pigmenttiä löytyy terälehtien molemmilta puolilta, koska niiden pitää houkutella hyönteisiä kahdesta suunnasta”, van der Kooi selittää.

Tieto pigmenttien sijoittelusta voi hyödyttää kasvijalostajia, koska se vaikuttaa kukkien väriin.

”Lisäksi tuloksemme selittää, miten eri valo-olot, kuten metsä ja niitty, johtavat eri värisävyihin. Kasvit hienosäätävät värinsä tietyille pölyttäjille.”

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the Royal Society B.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!