Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi terveellinen ruoka on pahaa?

Tiede
 
Mikael Fogelholm
Elvi Rista
Onko ruusukaali lasten herkkua?
Onko ruusukaali lasten herkkua? Kuva: Elvi Rista

Erik Tenhunen, 3 v

Pahoja makuja on montaa lajia.

Kaikkein pahimmilta maistuvat ihmisten mielestä yleensä karvaat asiat, sillä monet myrkyt ovat karvaita. Tällaisia makuja ei ruokapöydässä onneksi yleensä ole tarjolla.

Tavallisessa ruoassa kyse on enemmän makuasioista. Monet parhailta maistuvista ruoista eli herkuista ovat kuitenkin epäterveellisiä. Niihin verrattuna muu ruoka voi tuntua pahalta.

Herkkujen houkuttelevuuteen on kolme syytä.

Ensimmäinen on makeus. Jo kivikaudella ihminen oppi, että makeita marjoja ja kasveja saattoi syödä pelkäämättä myrkytystä. Pidämme siksi makeasta, vaikka sokeri ei ole hampaillemme hyväksi.

Me opimme myös tykkäämään joistakin ruoista sen takia, että niitä syödään aina kun on kivaa.

Esimerkiksi jäätelöä syödään juhlissa ja kesällä kivalla ilmalla. Näin opimme, että jäätelö tarkoittaa jotain kivaa. Samasta syystä opimme tykkäämään vaikkapa limuista ja sipseistä.

Kolmas syy on se, että pidämme helposti ruoista, joista muutkin pitävät. Jos kavereiden mielestä karkit ja sipsit ovat hyviä, mutta parsakaali pahaa, on helppo olla samaa mieltä.

Joissakin maissa lasten mielestä ehkä paistetut hyönteisetkin ovat herkkullista välipalaa, mutta Suomessa tähän ei ole totuttu.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!