Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vieraslajit pelastavat luonnon, väittää palkittu tiedetoimittaja kirjassaan

Fred Pearce korostaa, ettei muutos ole pahasta. Se on luonnollista.

Tiede
 
Michael Gasperl
Britanniassa työskentelee virkamies, jonka tehtävä on auttaa ihmisiä pääsemään eroon japanintattaresta.
Britanniassa työskentelee virkamies, jonka tehtävä on auttaa ihmisiä pääsemään eroon japanintattaresta. Kuva: Michael Gasperl
Fakta

Tieto muuttui kuin rikkinäinen puhelin -leikissä

  Fred Pearce erittelee lukuja ja väitteitä, jotka toistuvat vieraslajeja käsittelevissä tutkimuksissa ja kirjoituksissa. Hän katsoo suurennuslailla esimerkiksi Britannian viranomaisten nettisivuilla vuonna 2013 esitettyä tietoa, jonka mukaan vieraslajit ovat olleet osallisina 40 prosentissa eläinten sukupuutoista 400 viime vuoden aikana.

  Pearce jäljittää tiedon alkuperää taaksepäin. Kahden YK-järjestön vuonna 2006 julkaisemassa raportissa prosenttiluku on lähes 40 ja se viittaa niihin eläinten sukupuuttoihin, joiden syy tunnetaan.

  Tämä tieto on ekologi David Wilcoven artikkelista vuodelta 1998. Sen mukaan alan tutkijat arvioivat, että vaarantuneina pidettyjen lajien sukupuuttouhkasta 49 prosentin suuruisen osan aiheuttavat joiltain osin vieraslajit. Wilcoven data taas oli peräisin lähes pelkästään Havaijin saarilta.

  Näin yksi aivan erityinen saariryhmä tuli lopulta edustaneeksi koko maailmaa.

The New Wild. Why Invasive Species Will Be Nature's Salvation. Fred Pearce. Icon Books 2015, 310 s.

Japanintatar, Fallopia japonica, on vallannut Swansean kaupungin Etelä-Walesissa. Kesällä kasvi tekee pihoista, puistoista ja paikoin jopa hiekkadyyneistä viidakoita, talvella sen kolmimetriset varret jäävät pystyyn ja antavat urbaanille maisemalle punertavan sävyn.

Paikallishallinnossa työskentelee virkamies, jonka tehtävä on auttaa ihmisiä pääsemään eroon JK:sta. Riesasta puhutaan niin paljon, että nimeksi on vakiintunut pelkkä lyhenne.

Britannian hallitus on arvioinut, että vieraslaji maksaa kuningaskunnalle vuosittain yli 200 miljoonan euroa. Samalla rahalla voisi tarjota maan kaikille kansalaisille tuopin olutta, huomauttaa Fred Pearce kirjassaan The New Wild.

Hänen mukaansa JK:n todelliset kustannukset ovat kuitenkin roimasti pienemmät. Iso summa saatiin laskemalla, kuinka kalliiksi tulisi, jos japanintatar rehottaisi koko valtiossa yhtä villisti kuin Swanseassa.

Pearce on palkittu lontoolainen tiedetoimittaja, esimerkiksi New Scientistin ja The Guardianin avustaja. Aiemmin hän kirjoitti vieraslajeista kauhukertomuksia, kuten mediassa on tapana tehdä. Muukalaiset esiintyvät kirjoituksissa pahiksina, jotka pilaavat koskemattomia, luonnollisia ekosysteemejä.

Sitten hän perehtyi tarkasti eri mantereiden ja saarten tulokkaisiin sekä niitä koskeviin tutkimuksiin. Hän kokosi aineistosta viime vuonna ilmestyneen teoksen. Pearce esittää suorastaan hengästyttävän määrän esimerkkejä, kun kuljettaa lukijaa kohti hätkähdyttävää päätelmäänsä: vieraslajit pelastavat luonnon monimuotoisuuden.

Virallinen näkemys on päinvastainen. EU:sa on voimassa vieraslajiasetus, jonka tarkoitus on ehkäistä haitallisten vieraslajien leviämistä. Suomen alkuperäisiä lajeja on tammikuusta lähtien suojannut myös oma kansallinen vieraslajilakimme.

Teoksessaan Pearce kumoaa monia yleisiä käsityksiä. Ensinnäkin valtaosa vieraslajeista on harmittomia tulokkaita, jotka uusissa oloissa tuhoutuvat tai sopeutuvat paikallisten joukkoon.

Vitsaukseksi koituvat tulijat taas harvoin leviävät muualle kuin alueille, jotka ihminen on jo jotenkin turmellut. Pahimmat tapaukset näyttävät aluksi lisääntyvän hallitsemattomasti, mutta lopulta jokin taltuttaa ne.

Wikimedia commons
Amerikankampamaneetti oli hetken Mustanmeren valtias.
Amerikankampamaneetti oli hetken Mustanmeren valtias.

Näin kävi vaikkapa maailman sadan haitallisimman vieraslajin listalle kuuluvalle amerikankampamaneetille, Mnemiopsis leidyi. Meduusan näköinen eliö salamatkusti luultavasti joskus 1980-luvulla Odessan edustalle yhdysvaltalaisen laivan painolastivedessä. Se lisääntyi niin, että saattoi vuonna 1990 muodostaa peräti 95 prosenttia Mustanmeren koko eläinbiomassasta.

Biologit arvioivat yksilöiden painavan yhteensä 900 miljoonaa tonnia. Kalastajien verkkoihin ei juuri muuta jäänytkään.

Yhden lajin voittokulku ei olisi mahdollista terveessä ekosysteemissä, uskoo Pearce.

Mustameri oli maneetille ”löyhkäävä paratiisi”, sillä Tonava ja Dnepr tuovat siihen kolmestatoista maasta 170 miljoonan ihmisen jätevedet. Hapekasta vettä virtaa vain Bosborinsalmen kautta Marmaranmerestä, mutta liian hitaasti. Täydellinen veden vaihto veisi tuhat vuotta.

Enää amerikankampamaneetti ei ole Mustanmeren valtias. Se on alueelle tuodun vieraslajin, amerikkalaisen Beroe ovata -kampamaneetin ravintoa.

Pearce kyseenalaistaa myös sen, että maailmassa olisi koskematonta luontoa.

Hän siteeraa metsäntutkijoita, jotka ovat löytäneet merkkejä laajoista muinaisista hakkuista Etelä-Amerikan, Afrikan ja Kaakkois-Aasian viidakoista – joita pidämme maapallon neitseellisimpinä. Jopa Amazonian kesyttömät sademetsät ovat suurelta osin entisiä viljelmiä, joissa maa on ihmisen kauan sitten hedelmälliseksi muokkaamaa terra pretaa.

Historiallisesta hyötykäytöstään huolimatta trooppiset metsät ovat eläviä, dynaamisia ekosysteemejä.

Sellainen on myös vaikkapa Sanfrancisconlahti. Se on ollut pitkään vilkas kansainvälinen satama, ja tulijoita on riittänyt. Sen syvyyksiin ja rannoille on asettunut ainakin 300 vieraslajia.

Vesialueiden suojelua edistävä Ramsarin sopimus nimesi tuon lajien sulatusuunin kansainvälisesti merkittäväksi kosteikoksi.

Muutos ei ole pahasta, se on luonnollista, korostaa Pearce. Kaikki muuttajat eivät ole mukavia, mutta elinvoimaisia ne ovat varmasti. Lämpenevän maapallon arvaamattomissa oloissa niiden sopeutuvaisuus voi osoittautua kullanarvoiseksi.

The New Wild on hyvin kirjoitettu, huolellinen tutkivan toimittajan työ. Se kannattaa lukea, vaikka ei sulattaisikaan lopun kehotusta toivottaa vieraslajit tervetulleiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!