Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadattuhannet suomalaiset altistuvat homeille – tutkijat ymmällään, miksi vain pieni osa oireilee

Suomessa on selvitetty rakennusten kosteus- ja homevaurioita jo 1990-luvulta.

Tiede
 
Fakta

600 000 altistuu

 600 000 suomalaista altistuu joka päivä homeille taloissa, jotka ovat vaurioituneet kosteudesta.

 Tarkkoja lukuja homeelle ja kosteudelle sairastuneiden määristä ei tiedetä.

 Homeiden aiheuttamia astmoja todetaan vuosittain muutamia kymmeniä.

Lähde: Hengitysliitto Heli

Suomessa on selvitetty rakennusten kosteus- ja homevaurioita jo 1990-luvulta. Isoja ongelmia löytyy yhdestä kodista kymmenestä ja vielä useammasta koulusta ja päiväkodista.

Kosteusvauriot aiheuttavat hengitystieoireita ja altistavat astmalle. Kukaan ei kuitenkaan osaa sanoa tarkkaan, kuinka moni suomalainen on sairastunut.

Arviot liikkuvat tuhansissa.

Oireet kyllä tunnetaan: hometalon asukkaan nenä vuotaa, kurkkua karhentaa ja silmiä kirveltää. Osalle tulee hengenahdistusta ja epämääräisiä särkyjä.

Väestötutkimusten perusteella kosteusvaurioisessa talossa asuminen tai työskentely lisää astmaan sairastumisen riskin 1,5–2,5-kertaiseksi.

Hämmennystä aiheuttaa se, että vain osa hometalon asukkaista oireilee. Kaikki eivät sairastu.

On kosteuden turmelemia rakennuksia, joissa kukaan ei oireile. Ja päinvastoin.

Tutkijat yrittävät ratkoa mysteeriä pala palalta. Tärkein kysymys on yhä vaille vastausta: mikä saa ihmiset oirehtimaan?

Sairastuneet epäilevät syyksi kosteuden villitsemiä homeita ja itiöitä. Alan tutkijoilta puuttuu kuitenkin tarkka näyttö siitä, mitkä ovat mikrobien vaikutukset ja mikä on oireilun syy.

Kukaan ei kiistä, etteikö kosteusvauriosta seuraisi ongelmia. Kuitenkaan ei ole pystytty osoittamaan selvää syy-yhteyttä kosteusvaurion ja sairauden välille.

”Peruspulma on, että hometalon ’pahiksia’ ei ole tunnistettu”, sanoo tutkimusprofessori Harri Alenius Työterveyslaitoksesta.

”Tiedämme, että kosteusvauriot ja epämääräinen oireilu liittyvät yhteen, mutta emme osaa sanoa, mikä sen aiheuttaa.”

Aleniuksen mukaan tutkijat keskittyvät nyt etsimään puuttuvaa palasta. Se olisi fyysinen selitys eli mekanismi, joka laukaisee hometalon asukkaiden oireet.

Oikeastaan ei pitäisi puhua hometaloista. Veden vaurioittamissa rakenteissa mellastaa homeiden ja niiden itiöiden lisäksi valtava kirjo bakteereja.

Lajit lasketaan sadoissa. Ne kaikki yhdessä tuottavat hengitettävään ilmaan toksiineja, myrkkyjä.

”On äärettömän vaikea selvittää, mikä on se tyypillinen koktaili, joka voisi selittää oireilun”, sanoo erikoistutkija Merja Korkalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta Thl:stä.

Korkalaisen mukaan kosteusvaurioista kärsivään taloon syntyy aina omanlaisensa seos sisäilman myrkkyjä.

Altistuminen voi olla hyvin erilaista sen mukaan, mitä home- ja bakteerimyrkkyjä leijuu talon sisäilmassa. Se selittäisi, miksi ihmisten oireet ovat niin kirjavia.

Tutkijoiden työtä vaikeuttaa se, ettei isokaan määrä myrkkyä ilmassa välttämättä saa mitään aikaan. Ilmiö on havaittu solukokeissa. Pelkät myrkyt yksinään herättävät hyvin laimeita vasteita ihmisen puolustussoluissa.

Oireisiin voi johtaa yhteinen vaikutus. Jos myrkkykeitokseen lisätään bakteerien ja homeiden rakenteita, oireet muuttuvat.

Keitoksen haitallinen vaikutus tulehdussoluihin voimistuu. Se tulee esiin jo pienillä pitoisuuksilla. Asia havaittiin Thl:n ja Itä-Suomen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa.

Yhteisistä vaikutuksista on raportoitu aiemminkin. Nyt se osoitettiin myrkyillä, joita tavataan suomalaisissa hometaloissa yleisesti.

Kosteusvaurioissa elävät varsinkin sellaiset myrkyt kuin emodiini, enniatiini B, sterigmatokystiini ja valinomysiini.

Havaintoon liittyy kaksi isoa muttaa. Se on alustava, ja se on tehty laboratorio-oloissa. Myös yhteys elävään elämään puuttuu. Homekoulun opettaja ei välttämättä koskaan altistu yhtä voimakkaalle keitokselle kuin laboratoriossa.

Korkalaisella on mielessään jo seuraava askel. Nyt pitäisi katsoa, toimiiko sama koe-eläimillä.

”Testaisimme, aiheuttavatko myrkyt hiirissä bakteerien ja homeiden rakenneosasten kanssa tulehduksia ja aitoja oireita.”

Mysteerin selviämistä auttaisi, jos tutkijat pystysivät yhdistämään kosteusvaurion oireisiin luotettavasti.

”Vielä ei ole biomarkkereita eli mitattavia merkkiaineita, jotka osoittaisivat, että ihminen altistuu hometalon haitoille”, kertoo professori Alenius.

Asiaa yritettiin ratkoa äskettäin Työterveyslaitoksen, Biotekniikan instituutin ja Thl:n hankkeessa – laihoin tuloksin.

Tutkimukseen valittiin opettajia viidestä koulusta, joiden kunto oli tarkastettu, ja yhdestätoista homekoulusta. Koehenkilöinä oli sekä oireilevia että terveitä.

Kaikilta otettiin veri- ja solunäytteitä. Tutkijat halusivat selvittää, eroavatko oireettomien ja oireilevien geenien profiilit toisistaan.

Sairastuminen muuttaa yleensä monien geenien toimintaa. Ne ovat kuin termostaatti, jota kuormitus joko vaimentaa tai voimistaa.

”Homekouluissa oireilevien ja oireettomien opettajien geeniprofiilit eivät eroa toisistaan”, Alenius kertoo.

Kun kaikkien koulujen tulokset koottiin tilastollisesti yhteen, löytyi vain yksi poikkeus. Homekoulujen opettajilla serotoniinireseptori 7 -geenin toiminta oli muuttunut. Geeni kytkeytyy keskushermoston häiriöihin, kuten masennukseen ja ahdistukseen.

Alenius varoo tekemästä johtopäätöksiä. On mahdollista, että monilla oireet ovat sen verran lieviä, etteivät ne heijastu geeneihin.

Tulokset täytyy toistaa. Yksi hyvä uutinen työstä kuitenkin irtoaa.

”Geeniprofiilien perusteella oireilevan ihmisen elimistössä ei ole käynnissä mitään järisyttävän vakavaa”, Alenius sanoo.

Kuka sairastuu homekoulussa? Professori Alenius arvelee, että taustalla jyllää yksilöllinen herkkyys.

Hometalon aineiden yhdistelmä voi murtaa jonkun ihmisen immuunipuolustuksen helpommin kuin toisen.

”Täysin terve ihminen ei välttämättä sairastu home- ja bakteeritoksiineista kovin helposti”, Alenius sanoo.

Eläinkokeista tiedetään, että homemyrkyt aiheuttavat terveille vain lievän tulehduksen. Valmiiksi allerginen hiiri sen sijaan reagoi voimakkaasti.

Sama saattaa päteä ihmiseenkin. Jos jokin sairaus koettelee puolustusjärjestelmää ja samaan aikaan altistutaan kosteusvauriomyrkyille, elimistö voi reagoida rajusti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!