Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulava kala viheltää ja örisee

Tiede
 
Paulo de Oliveira
Konnakalat örisevät ja viheltelevät houkutellakseen naaraita ja ajaakseen toiset urokset loitolle.
Konnakalat örisevät ja viheltelevät houkutellakseen naaraita ja ajaakseen toiset urokset loitolle. Kuva: Paulo de Oliveira

Euroviisuissa Valko-Venäjän esityksen taustalla nähtiin alaston mies suden kanssa, muttei sentään laulavia kaloja.

Sellaisiakin on.

Konnakalat (Batrachoididae) ovat känsäisiä rumiluksia. Ne näyttävät kaksi viikkoa metsässä ryypänneeltä Lordilta. Ne osaavat myös musisoida, ainakin joten kuten.

Konnakalat pystyvät tuottamaan ainakin viittä erilaista ääntä houkutellakseen naaraita ja kertoakseen saalistajille ja muille uroksille, että kannattaisi pysyä loitolla.

Äänet vaihtelevat eräänlaisesta vihellyksestä örinään ja matalaan pörinään, joka kuulostaa laivan sumutorvelta. Ne osaavat mölistä jopa kuorossa.

Kalan ääntely muistuttaa lähinnä epävireistä säkkipilliä. Jos sen luokittelisi musiikiksi, täytyisi kai puhua jonkinlaisesta kokeellisesta black metalista.

Kalalla ei ole äänihuulia. Se muodostaa säveliä supistelemalla ilmarakkoaan. Ääntely on helppo ja halpa tapa merkata oma reviiri veden alla. Kaloista vain konnakalat pystyvät tuottamaan näin vaihtelevia ääniä.

Ne eivät silti ole ainoita veden muusikkoja. Silakat viestivät toisilleen päästämällä erittäin kimakoita pieruja.

Äänet ovat niin korkeita, että saalistajat eivät kuule niitä. Ilmapurkauksia kuulemalla silakat nähtävästi pysyvät kärryillä siitä, missä parvi liikkuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!