Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mastodontin jäänteet vahvistavat: Amerikka asutettiin jo yli 14 000 vuotta sitten

Floridalaisesta joesta löydetyt työkalut ja teurastetun mastodontin jäänteet aikaistivat asutushistoriaa.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Wikimedia Commons
Tämä mastodonttiemo poikasineen kaivettiin esiin Los Angelesista.
Tämä mastodonttiemo poikasineen kaivettiin esiin Los Angelesista. Kuva: Wikimedia Commons

Mastodontin syöksyhampaaseen iskostuneet leikkausjäljet sen paljastivat: Amerikassa asui ihmisiä jo 14 550 vuotta sitten. Se on 1 500 vuotta varhaisemmin kuin mistä tutkijat aikaisemmin ovat päässeet yksimielisyyteen.

Asia selvisi penkomalla uudestaan 1980- ja 1990-luvulla jo tutkittua kohdetta, josta on aiemmin löydetty mastodontin syöksyhammas ja kivityökaluja. Löytöpaikka sijaitsee sameassa vedessä kahdeksan metrin syvyydessä joenpohjaan syntyneessä vajoamassa.

Syöksyhampaassa jo aiemmin havaitut syvät viillot vahvistuivat uusissa tutkimuksissa ihmisen tekemiksi. Tarkoitukseen sopivia kivityökalujakin löytyi alueelta.

Varhaisten amerikkalaisten on kannattanut nähdä syöksyhampaiden irrottamiseen vaivaa, sillä niiden sisällä on odottanut jopa kuusi kiloa ravinteikasta hammasydintä syötäväksi. Hammasta on voitu myös hyödyntää esineiden valmistukseen norsunluun tapaan.

Alueelta tehtiin yhteensä 71 uutta radiohiiliajoitusta löydön iän määrittämiseksi. Niiden mukaan mastodontti paloiteltiin 14 550 vuotta sitten. Löytöä kuvaavan tutkimuksen julkaisi Science Advances.

Pitkään Amerikan ensimmäisinä asukkaina pidettiin arkeologisten löytöjen perusteella niin kutsutun Clovis-kulttuurin edustajia. Vanhimmat merkit heistä ovat 13 000 vuoden takaa.

Vanhemmaltakin vaikuttavia löytöjä mantereelta on tehty, mutta niiden radiohiiliajoituksissa on ollut ongelmia. Myös geneettinen todistusaineisto puhuu Amerikan varhaisemman asuttamisen puolesta.

Nyt Floridassa tehty ajoitus käy yksiin muualta päin Amerikkaa tehtyjen arkeologisten löytöjen kanssa, tutkimustiedotteessa muistutetaan. Niiden pohjalta ihmisten on päätelty eläneen samoihin aikoihin muuallakin Pohjois-Amerikassa Teksasissa, Washingtonissa, Oregonissa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa.

Jotkin Pohjois- ja Etelä-Amerikasta tehdyt arkeologiset löydöt viittaavat paljon varhaisempiin aikoihin, jopa yli 50 000 vuoden taakse. Niiden ajoituksesta on kuitenkin ollut tutkijoiden keskuudessa kiistaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!