Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskomukset säätelevät kipukynnystä: Jos mies uskoo, ettei hänen kuulu kärsiä, hän kestää kivun

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Marja Airio
Odotukset buustaavat tai hillitsevät kipua.
Odotukset buustaavat tai hillitsevät kipua. Kuva: Marja Airio

Tutkimusten mukaan leikkilääke voi saada potilaan olon paremmaksi – tai vastaavasti kärsimään sivuvaikutuksista, jos hän odottaa sellaisia ilmaantuvan. Myönteistä lumevaikutusta kutsutaan plaseboksi ja kielteistä noseboksi.

”Lumeilmiö toimii usein melko hyvin, kun hoidetaan kipua ja masennusta”, psykologi Katharina Schwarz Julius-Maximilians-yliopistosta sanoo tiedotteessa.

”Pelkkä oletus, että saatu lääke lievittää oireita, todella lievittää niitä. Eikä se ole pelkkää puhetta, vaan vaikutus näkyy fysiologisesti”, Schwarz sanoo.

Lumevaikutukseen ei välttämättä tarvita edes pilleriä, vaan pelkkä luulokin voi vaikuttaa elimistöön.

Schwarz testasi odotusten voimaa väitöstutkimuksessaan. Hän jakoi 105 miestä kolmeen ryhmään ja mittasi, kuinka kuumaa ärsytystä nämä sietivät käsivarrellaan. Seuraavana päivänä testi toistettiin.

Yhdelle ryhmälle kuitenkin kerrottiin ennen koetta, että miehet kestävät yleensä enemmän kipua kuin naiset. Tämän väitettiin juontuvan ihmisen kehityshistoriasta: siitä, että metsästäjä-esi-isämme tottuivat jo muinoin kipuun.

Toiselle ryhmälle taas uskoteltiin, että miesten kipukynnys on matalampi kuin naisten, koska naisten on pakko sietää synnytyskipuja.

Kolmannelle ryhmälle ei vihjailtu mitään.

Kävi ilmi, että oletukset vaikuttivat tuloksiin. Ne miehet, joille oli kerrottu miesten sietävän enemmän kipua, kestivät sitä selvästi paremmin kuin edellisenä päivänä. Sen sijaan niiden, joille oli uskoteltu päinvastaista, tunsivat kipua aiempaa herkemmin.

Erot näkyivät myös aivojen magneettikuvissa.

Schwarz toivoo, että tietoisuus lumeilmiöstä lisääntyisi. Hän uskoo, että lumeilmiöllä on käytännön vaikutuksia niin terapioihin kuin psykologiseen tutkimukseen.

”Tieteilijöilläkin on odotuksia tuloksiensa suhteen. Jos he sisällyttävät huomaamattaan nämä oletuksensa koeasetelmiinsa, he voivat vaikuttaa koehenkilöihinsä ja tulokset voivat vinoutua”, Schwarz sanoo.

Schwarzin ja kollegoiden katsausartikkelin julkaisi Trends in Cognitive Sciences.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!