Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi tunnistaa oman äidin äänen alle sekunnissa

Aivojen reaktiot voivat ennustaa vuorovaikutuskykyjä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Liisa Takala
Äidin ääni koulii lasta.
Äidin ääni koulii lasta. Kuva: Liisa Takala

Jo vastasyntynyt tunnistaa äitinsä äänen, ja usein juuri äidin ääni ohjaa lapsen käyttäytymistä ja oppimista kasvuvuosina. Nyt yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että tämä tuttu ääni herättää aivoissa paljon laajemman reaktion kuin on oletettu.

”Emme odottaneet, että äidin äänellä olisi vikkelä yhteys niin monelle aivoalueelle”, toteaa tutkimusta vetänyt Daniel Abrams Stanfordin yliopiston tutkimustiedotteessa.

Asiaa kartoitettiin 24 koululaisen avulla. 7–12-vuotiaiden aivoja kuvattiin toiminnallisella magneettikuvauksella samalla, kun he kuuntelivat sanoja. Niitä oli lausunut nauhalle sekä heidän oma äitinsä että kaksi lapsille tuntematonta naista.

Sanat olivat siansaksaa, jotta niiden merkitys ei voinut vaikuttaa reaktioihin, ja erillisellä lapsiryhmällä tarkastettiin, että naisten äänien miellyttävyydessä ei ollut mitään eroa.

Kävi ilmi, että lapset tunnistivat oman äitinsä äänen alle sekunnin kestävästä näytteestä 97 prosentin varmuudella.

Kuuloaivokuoren lisäksi äidin ääneen reagoivat muun muassa tunne- ja palkitsemisalueet sekä alue, joka käsittelee kasvojentunnistusta.

Lisäksi ilmeni, että aivoalueiden vilkastumisella oli yhteys lasten vuorovaikutustaitoihin. Tämä paljastui, kun aivokuvia vertailtiin äitien arvioihin lastensa sosiaalisista kyvyistä.

Lapset, joiden aivoissa eri järjestelmien väliset hermoyhteydet aktivoituivat äidin äänestä voimakkaimmin, osoittautuivat vuorovaikutustaidoiltaan taitavimmiksi.

Reagoivatko lapsen aivot eri tavoin isän kuin äidin ääneen?

”Sitä ei ole tietääkseni koskaan tutkittu. Olisi erittäin kiinnostava tietää, ovatko tuloksemme erityisiä vain äidille vai pätevätkö ne myös muihin meille biologisesti tärkeisiin ääniin”, Daniel Abrams vastaa Helsingin Sanomille.

Entä vaikuttaako äidin ja lapsen välinen suhde jotenkin havaitsemienne aivovasteiden laatuun?

”Emme kartoittaneet äidin ja lapsen suhteen luonnetta muuten kuin että varmistimme, että kaikki äidit tutkimuksessamme olivat testeihin osallistuneiden lasten biologisia äitejä, ja että lapset olivat asuneet äitinsä kanssa”, Abrams sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!