Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutkin lepäävät öisin ja ne heräävät aamuisin hitaasti

Tutkijoiden tekemä laserkeilaus paljasti, että puiden oksat ja lehdet selvästi nuukahtavat

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Wikimedia Commons
Koivu lepää öisin.
Koivu lepää öisin. Kuva: Wikimedia Commons

Nyt metsänreunoja kukittavat valkovuokot ja monet muut kasvit vetävät terälehtensä suppuun yöksi. Itävaltalais-suomalais-unkarilaisen tutkijaryhmän mittaukset vihjaavat, että puutkin vetäytyvät levolle öisin.

Vanhempi tutkija Eetu Puttonen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta kollegoineen onnistui saamaan puun vuorokausirytmin esiin laserkeilauksen avulla.

Koepuina toimi kaksi täysikasvuista koivua, joista toinen kasvaa Kirkkonummella ja toinen Itävallassa. Pistepilviaikasarja kerättiin vuorokauden ajalta.

”Keilain asetetaan 10–15 metrin päähän puusta, ja sen lähettämät säteet pyyhkivät puun yli useita kertoja”, Puttonen selittää menetelmää. Se yltää muutamien millimetrien tarkkuuteen, koska se pystyy keräämään dataa miljoonista puun pisteistä.

Kasvien asennon muutosten dokumentointi tavallisella valokuvauksella yöaikaan olisi haastavaa, koska ulkoisen valonlähteen käyttö häiritsee kasvien vuorokausirytmiä. Sen sijaan laserkeilauksessa kasvi ei juuri häiriinny.

”Valon aallonpituus on sellainen, että se heijastuu hyvin lehdistä. Lisäksi yksittäinen piste kasvin pinnalla on valaistuna vain sekunnin murto-osan”, Puttonen sanoo.

Tulokset osoittivat, että koko puu nuokahtaa yön aikana. Muutokset olivat pieniä – vain noin kymmenkunta senttimetriä viisimetrisessä puussa – mutta Puttosen mukaan ne olivat hyvin selkeitä.

Lehdet ja oksat nuokahtivat asteittain siten, että alin piste saavutettiin muutama tunti ennen auringonnousua. Aamulla puut palautuivat takaisin alkuperäiseen asentoonsa parissa tunnissa.

Näiden havaintojen perusteella ei voida vielä sanoa aiheutuuko herääminen auringonnoususta vai puiden omasta sisäisestä vuorokausirytmistä, tutkijat toteavat tiedotteessa.

”Jatkossa pyrimme toistamaan pistepilvimittauksia samanaikaisten vesipitoisuusmittausten kanssa ympäri vuorokauden. Yhteismittausten tulokset auttavat ymmärtämään paremmin puiden päivittäistä vedenkäyttöä ja sitä, millainen vaikutus puilla on alueen ilmasto-oloihin”, Puttonen sanoo.

Tutkimus on julkaistu äskettäin Frontiers in Plant Science -lehdessä.

Animaatiosta näkyy, miten puu nukkuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!