Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Geologit povaavat jättijäristystä Himalajalle – vaikutusalueella asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä

Tiede
 
HS
Yann Gavillot
Riasin siirrosvyöhykkeen kylissä ja kaupungeissa asuu 700000 ihmistä.
Riasin siirrosvyöhykkeen kylissä ja kaupungeissa asuu 700000 ihmistä. Kuva: Yann Gavillot

Himalaja on tunnetusti järistysaltista seutua, sillä se sijaitsee kahden maankuoren laatan törmäyskohdassa. Nyt yhdysvaltalaisgeologit saivat selville, että Kashmirin vuoristossa Intian ja Pakistanin rajamailla kytee suuri, vähintään kahdeksan momenttimagnitudin maanjäristys.

Kyseinen Riasin siirrosvyöhyke oli tutkijoille entuudestaan tuttu, mutta sitä ei pidetty mitenkään vaarallisena. Vuonna 2005 läheisessä siirroksessa tapahtunut 7,6 momenttimagnitudin järistys sai heidät kuitenkin perkaamaan aluetta tarkemmin.

Osoittautui, että Riasin siirros on kerännyt jännitettä jo pitkään.

“Tutkimme, paljonko siirros on liikkunut viime kymmeninä tuhansina vuosina, ja miten sen eri lohkot siirtyvät suhteessa toisiinsa”, selittää kartoitukseen osallistunut tohtorikoulutettava Yann Gavillot Oregonin osavaltionyliopistosta tiedotteessa.

Siirroksessa näkyi merkkejä siitä, että yksi sen lohko on nytkähtänyt viime järistyksessä yli viisi metriä. Tämä tapahtui jo noin 4 000 vuotta sitten.

“Kävi ilmi, että Riasin siirros on Kashmirin aktiivisimpia, mutta tuoreita järistyksiä ei ole tapahtunut”, Gavillot toteaa.

Kun jännite ei ole vapautunut pitkään aikaan, yli kahdeksan momenttimagnitudin jättijäristyksen todennäköisyys on tutkijoiden mukaan hyvin suuri.

”Ei ole kyse siitä, että tapahtuuko se, vaan siitä, milloin se tapahtuu”, Gavillot vakuuttaa.

Koska niin käy, tutkijat eivät valitettavasti osaa ennustaa. Se tulee kuitenkin ravistelemaan valtavaa ihmisjoukkoa, he sanovat.

“Suoraan siirrosvyöhykkeellä asuu 700 000 ihmistä”, Gavillot sanoo. Suurjäristys tuntuisi hänen mukaansa kuitenkin Jammussa asti alueella, jossa elää 1,5 miljoonaa ihmistä.

“Lisäksi Riasin siirroksen lähellä on useita patoja sekä junarata, joka puikkelehtii tunneleissa ja kulkee joen yli. Odotettavissa oleva tuho on siis paljon suurempi kuin vuoden 2005 maanjäristyksessä Kashmirissa”, Gavillot maalailee.

Siinä kuoli noin 80 000 ihmistä.

Tulokset julkaisi Geological Society of America Bulletin sivustollaan.

Näin maanjäristys syntyy
Näin maanjäristys syntyy
Katso, missä ja miksi isoja järistyksiä muodostuu ja mistä niiden tuhoisuus riippuu. Grafiikka ja leikkaus Uolevi Holmberg.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!