Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robottipörriäinen oppi lepuuttamaan siipiään

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Näin robottimehiläinen kiinnittyy lepopaikkaansa
Näin robottimehiläinen kiinnittyy lepopaikkaansa
Harvardin yliopiston mikrorobotti säästää energiaa pitämällä taukoa pörräämisestä. Video: Harvard Microrobotics Lab/Harvard SEAS

Pienillä lentävillä roboteilla olisi käyttöä etsintä- ja valvontatehtävissä, mutta ne väsähtävät kovin nopeasti ilmassa pörrätessään.

Harvardin yliopiston tutkijat keksivät, että minikokoinen lentolaite voi venyttää toiminta-aikaansa säästämällä energiaa samaan tapaan kuin esimerkiksi perhoset: levähtämällä välillä jossakin.

Kiinnittymiseen se ei kuitenkaan voi käyttää samoja konsteja kuin monet eläimet.

”Tahmeat liimat tai pintaan porautuvat kynnet eivät sovi paperiliittimen kokoiseen mikrorobottiin, koska ne vaativat liian monta osaa tai liikaa voimaa irrottautumiseen”, selittää tutkimukseen osallistunut Kevin Ma tutkimustiedotteessa

Sen sijaan ryhmä päätti hyödyntää hankaussähköä. RoboBee-niminen laite pysyy kiinni levähdyspaikassaan samalla tavalla kuin villapaitaan hangattu ilmapallo tarraa seinään, tutkijat selittävät.

Robottimehiläinen käyttää tarttumiseen piskuista elektrodityynyä, jolla se pystyy ottamaan kiinni mistä tahansa pinnasta lasista kasvinlehteen.

Lisälaitteisto painaa yhteensä vain 13,4 milligrammaa. Koko robotti painaa 100 milligrammaa eli suurin piirtein saman verran kuin oikeakin mehiläinen.

Koska lepuuttamiseen kuluu noin tuhat kertaa vähemmän energiaa kuin lentämiseen, menetelmä pidentää robotin työskentelyaikaa huomattavasti.

Tällä hetkellä RoboBee voi levähtää vain katoissa, koska tarttumispinta on kiinnitetty sen yläpintaan. Seuraavaksi tutkijat yrittävät muuttaa sen rakennetta niin, että tauko onnistuu missä vaan.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Harvard Microrobotics Lab / Harvard University
RoboBee tarttuu lehteen samalla tavalla kuin villapaitaan hangattu ilmapallo seinään.
RoboBee tarttuu lehteen samalla tavalla kuin villapaitaan hangattu ilmapallo seinään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!