Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mehiläisten kato vaarantaa monen elintarvikkeen tuotannon – siksi tänään vietetään ensimmäistä mehiläisten juhlapäivää

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Nämä Suomen kasvit kärsivät eniten salaperäisestä pölyttäjäkadosta
Nämä Suomen kasvit kärsivät eniten salaperäisestä pölyttäjäkadosta
Mehiläisten ja muiden pölyttäjien väheneminen näkyy myös Suomessa. Pölyttäjäpula vaikuttaa erityisesti rypsin tuotantoon, mutta myös monet marjat kärsivät mehiläisten ja muiden pölyttäjien vähäisyydestä. Grafiikka: Boris Stefanov, toimittaja: Tomi Peurakoski.

”Mehiläisten merkitys on valtava, ja ne ovat ansainneet oman juhlapäivänsä”, sanoo Slovenian mehiläishoitajien liiton puheenjohtaja Boštjan Noč tiedotteessa. Juuri hänen liittonsa ehdotuksesta Maailman mehiläispäivää vietetään vastedes aina 20. toukokuuta – tänään ensimmäisen kerran.

Merkkipäivällä halutaan muistuttaa mehiläisten tärkeydestä. Mehiläispölytys on välttämätöntä monien kasvien sadon ja siementen tuotannolle.

”Ilman mehiläisten pölytystyötä meiltä katoaisivat monet elintarvikkeet”, Noč vakuuttaa.

Peräti 80 prosenttia kukkakasvilajeista vaatii hyönteispölytyksen, ja mehiläiset hoitavat niistä 85 prosenttia. Hedelmäpuista mehiläisten palveluja käyttää 90 prosenttia.

Ihminen hyötyy valtavasti mehiläisistä: Hyönteispölytteiset kasvit tuottavat sata prosenttia maailman lykopeenista ja eräistä muista elimistöä suojaavista antioksidanteista, yli 90 prosenttia C-vitamiinista, suurimman osan A-vitamiinista ja muista karotinoideista sekä valtaosan rasvoista, kalsiumista, fluoridista ja foolihaposta, luettelee maatalouseläintieteen professori Heikki M.T. Hokkanen Helsingin yliopistosta.

Siksi on huolestuttavaa, että mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat harventuneet. Luonnonvaraisten pölyttäjien monimuotoisuus ja osin runsaus on vähentynyt sekä esiintymisalue pienentynyt ainakin läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, raportoi hallitustenvälinen IPBES-paneeli muutama viikko sitten.

Yhdysvalloissa mehiläiset ovat vähentyneet jo vuosikymmeniä. Luonnonvaraiset mehiläiset ovat jo lähes kadonneet. Tämä on johtunut muun muassa kaupungistumisesta, torjunta-aineista ja sairauksista. Kymmenisen vuotta sitten pesien häviäminen sai muutama vuosi sitten uudet mitat, kun työmehiläiset ja kuhnurit jättivät pesät, ja kuningatar ja vastasyntyneet jäivät ilman ruokaa. Ilmiö nimettiin yhdyskuntien romahtamishäiriöksi.

Suurin osa tutkijoista uskoo, ettei pesätuhoon ole vain yhtä selitystä. Todennäköisimmin takana on useiden eri stressitekijöiden yhteisvaikutus. Yhdeksi syyksi on epäilty torjunta-aineena käytettyjä neonikotinoideja, joita on käytetty peittausaineina myös Suomessa.

Romahdushäiriötä ei ole Suomessa ilmennyt, mutta pölyttäjien määrä on kutistunut myös meillä. Esimerkiksi tarhamehiläisten talvikuolemat ovat jonkin verran aiempaa yleisempiä.

”Pääasiallinen syy on – hoitovirheitten eli tarhaajan toimien lisäksi – varroapunkki, mehiläisen tärkein tuholaislaji, joka myös levittää vakavia virustauteja. Pesäkuolemat ovat miltei aina usean eri tekijän yhteisvaikutuksen tulosta”, Hokkanen kertoo.

Luonnonpölyttäjiin kohdistuvaa seurantaa ei meillä ole, eli niitten määristä ja määrien vaihtelusta ei ole tarkkaa tietoa, hän lisää.

Pulaa niistä kuitenkin on, ja se näkyy sadoissa.

”Pölyttäjäpula tuntuu eniten Varsinais-Suomessa, missä maatalous on intensiivisintä ja maa-alasta peltona on suurempi osa kuin muualla Suomessa”, Hokkanen kertoo. Rypsin satotasot ovat viimeisten 15–20 vuoden aikana laskeneet. Muita pölyttäjien puutteesta kärsiviä alueita ovat esimerkiksi Satakunta, Uusimaa, Pohjanmaa ja osittain myös Häme.

”Mehiläiset eivät parhaimmillaankaan riitä Varsinais-Suomessa kuin noin kolmelle prosentille rypsin tarpeesta. Etelä-Pohjanmaalla luku on vielä pienempi. Itä-Suomessa ja Koillismaalla tilanne on parempi, mutta sielläkään mehiläisiä ei ole kuin korkeintaan puolelle tarvittavasta alasta. Tämän takia pölytys tällaisilla seuduilla on miltei kokonaan luonnonpölyttäjien varassa”, Hokkanen sanoo.

Erityisesti pölyttäjäkadosta kärsivät viljelykasveista apila, omena, kumina, herukat ja muut marjat, luonnonmarjoista taas mustikka, puolukka, hilla ja mesimarja.

”Yksittäinen viljelijä voi korjata tilanteen omilla viljelmillään hankkimalla mehiläisiä ja sijoittamalla ne viljelysten suhteen 'oikein'. Pölytyspalveluja voi myös ostaa tarhaajilta”, Hokkanen neuvoo.

”Mehiläisten osuus yksittäisen viljelykasvin kokonaispölytyksestä tosin ei koskaan liene sataa prosenttia, vaan luku vaihtelee nollan ja muutaman kymmenen prosentin välillä. Paras pölytystulos saadaan kun pölyttämiseen osallistuu puolenkymmentä tai mieluummin enemmänkin erilaisia pölyttäjälajeja – monimuotoisuus tuottaa parhaan tuloksen.”

Mehiläispäivän tapahtumia järjestetään tänään eri puolilla Suomea. Löydät listan Mehiläishoitajain liiton sivulta.

Tatu Paulaharju
Mehiläinen on pölyttäjistä tärkein.
Mehiläinen on pölyttäjistä tärkein.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!