Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivuton hammashoito ei ole mahdottomuus – piikeistä ja porista tuskin kuitenkaan luovutaan kokonaan lähivuosina

Hammashoitoa ja kipuja pelkääville kuului hyviä uutisia viimeksi Brasiliasta: sähkövirta voi auttaa hammaslääkäreitä luopumaan puudutuspiikeistä

Tiede
 

Hammashoitoa ja kipuja pelkääville kuului hyviä uutisia viimeksi Brasiliasta: sähkövirta voi auttaa hammaslääkäreitä luopumaan puudutuspiikeistä.

Sähkövirta tehostaa ikenen limakalvolle laitettavan geelimäisen puudutusaineen leviämistä ja vaikutusta, Sao Paulon yliopiston tutkijat kuvailivat Science Alert-uutissivustolla.

Huono uutinen on se, että menetelmää on kokeiltu vasta mallikudoksessa, sian nielusta irrotetulla limakalvolla – ei siis elävässä kudoksessa.

Artikkeliin liittyvät

Vaikka hammaslääketiede kokeilee ja etenee, piikeistä ja porista tuskin luovutaan kokonaan lähivuosina, suufysiologian professori, kivuntutkija Matti Närhi Kuopion yliopistosta sanoo.

Se voi olla ikävä tieto useille.

Yli 30-vuotiaista suomalaisista joka kymmenes pelkää hammaslääkärissä käyntiä hyvin paljon ja joka toinen jonkin verran.

Miksi täysin kivuton hammashoito on ollut niin vaikeaa? Ensinnäkin hampaisiin ja ikeniin koskee herkästi lajinkehityksen takia.

”Suu on hyvin tiheästi hermotettu. Jokaiseen yksittäiseen hampaaseen kulkee jopa tuhat kipua välittävää hermosäiettä”, Närhi kertoo.

Kipuhermoja on hampaassa runsaasti siksi, että ne suojelevat hammasta. Jos hampaiden väliin eksyy jokin kova esine, seuraa mielenkiintoinen tapahtumaketju.

Hampaat taipuvat vähän, mikä herättää hammasluun sisällä olevat kipuhermot. Ne välittävät aivoihin käskyn, että nyt pitää avata suu, jolloin hampaat toivon mukaan säästyvät.

”Reaktiosta on kokeellistakin tutkimusta, jossa on esimerkiksi riittävän voimakkaasti väännetty nukutetun kissan kulmahammasta”, Närhi kertoo.

Ihmisillä vastaava refleksi on saatu aikaan esimerkiksi ärsyttämällä hammasta sähköllä.

Hermoja on erityisesti hampaan ytimessä eli pulpassa, mutta niitä on runsaasti myös suun limakalvoilla.

Vaikka hampaat ovat herkkiä, hoidot alkavat Närhin mielestä olla melko kivuttomia.

Käytössä on hyvin ohuita neuloja ja puuduttavia voiteita, joilla puudutuspistoksen kohdan voi turruttaa etukäteen. Geeliä käytetään erityisesti lapsilla.

On myös uusia aikaisempaa hellävaraisempia keinoja annostella puudutusaineita, vt. professori Vuokko Anttonen Oulun yliopistosta sanoo.

”Tietokoneohjattu puudutusmenetelmä annostelee puudutusainetta tippa kerrallaan, jolloin ei synny paineen aiheuttamaa kipua”, Anttonen kuvailee.

Etenkin alaleuan poskihampaiden puuduttaminen on yhä haastavaa, koska alaleuassa luu on paksua ja erityisen tiivistä.

Yleensä joudutaan puuduttamaan koko alaleuka eli tekemään niin sanottu johtopuudutus. Pienempiä etummaisia hampaita voi alaleuassakin puuduttaa paikallisesti.

Vakuuttelu kivuttomuudesta ei helpota kipua pelkäävän huolta. Syynä on se, että ihmiset kokevat kivun hyvin eri tavoin.

Kivun kokeminen riippuu Närhin mukaan ensinnäkin sukupuolesta. Naiset ovat herkempiä.

Ihminen voi myös herkistyä kivun tuntemuksille. Kipukokemukset jättävät jälkiä aivojen kipuratoihin. Näin käy jo lapsuudessa, Närhi sanoo.

”Tämä on tiedetty jo pari vuosikymmentä. Kipu jättää suoranaisia toiminnallisia muutoksia tai kivun jälkiä kivun aistimisen säätelyjärjestelmään, joka on hyvin monimutkainen.”

Aivot siis tavallaan oppivat kivun. Närhi tunnustaa muistavansa itsekin lapsuuden kokemukset hammaslääkärissä.

Kipua vaikeampaa lienee hoitaa hoitotilanteesta johtuvaa pelkoa, joka sinänsä kytkeytyy kivun kokemiseen.

”Hammaslääkäripelko voi syntyä tunteesta, että on jonkinlaisessa pakkotilanteessa. Psykologisesti vaikea tilanne voi puolestaan herkistää kivun aistimista.”

Pelkoa selittää se, että suu on ihmiselle herkkä paikka. Lapsi oppii suulla tunnustelemalla. Ihminen hengittää, pureskelee, hymyilee ja suutelee suullaan.

”Koska suun alue on tiheästi hermotettu, sen edustusalue on aivoissa erityisen laaja. Tämä selittää suun erityistä psyykkistä merkitystä”, Närhi sanoo.

”Tärkeää on se, että potilaita voidaan psykologisin keinoin opettaa hillitsemään pelkojaan ja myös pääsemään niistä”, Närhi pohtii. Sekin on tärkeää, että lääkäri kertoo, mitä on tekemässä ja miksi.

Vakavasti hammashoitoa pelkääviä joudutaan jopa nukuttamaan yleisanestesiassa.

Yksistään Helsingin terveysasemilla joudutaan nukuttamaan yli 400 potilasta vuosittain, arvioi hammaslääkäri Nora Savanheimo tuoreessa väitöksessään. Potilaista yli puolet on alle neljätoistavuotiaita lapsia.

Anestesia on kivuton ja sinänsä hyvä keino, jos hoitoa ei muuten saada tehdyksi, Savanheimo sanoo. Yleisanestesia on potilaalle silti yleensä riskialttiimpi kuin puudutus ja pelkoa lievittävä esilääkitys. Esimerkiksi Helsingissä vain 0,2 prosenttia hoidettavista nukutetaan.

Esilääkityksen sijasta voidaan potilasta rauhoittaa ilokaasulla, typpioksiduulilla, joka lievittää pelkoa ja rentouttaa potilasta.

Suomessa ilokaasua käyttävät vt. professorin Vuokko Anttosen mukaan kuitenkin vain harvat hammaslääkärit, sillä menetelmä vaatii laitteiston ja koulutuksen.

Oulun kaupungin pelonhoitoyksikössä ilokaasua kuitenkin käytetään Anttosen mukaan viikoittain.

Mutta luulisi piikkien ja porien kuitenkin jäävän historiaan, koska uusia menetelmiä kehitetään koko ajan maailmalla.

Britanniassa on tutkittu muun muassa, voisiko sähkövirralla tehostaa hampaiden tarvitsemien mineraalien saostumista kiilteeseen takaisin. Kuulostaa mukavalta, mutta:

”Tällainen voi onnistua, jos hampaan vaurio on kiilteessä. Mutta jos kariesta on syvemmällä eli kiilteen alla, ei ole muuta keinoa kuin poraaminen”, Närhi sanoo. Eikä sille voi toistaiseksi mitään edes hammaslääkäri.

”Poraaminen aiheuttaa kipua, jos ei puuduteta. Itsekin haluan aina puudutuksen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!