Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirmulisko ei ehkä näyttänytkään niin hirmuiselta – Tyrannosaurus rexillä saattoi olla huulet

Huulet olivat tarpeen hammaskiilteen suojaamiseksi, arvioi kanadalainen paleontologi.

Tiede
 
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Tyrannosaurus rex on totuttu kuvaamaan aina hampaat esillä olevana saalistajana. Kuvassa tyrannosaurus metsästää Ornithomimus-sukuun kuuluvaa dinosaurusta.
Tyrannosaurus rex on totuttu kuvaamaan aina hampaat esillä olevana saalistajana. Kuvassa tyrannosaurus metsästää Ornithomimus-sukuun kuuluvaa dinosaurusta. Kuva: MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Tyrannosaurus rex on dinosauruksista hurjimman maineessa. Liitukaudella noin 65 miljoonaa vuotta sitten elänyt hirmulisko oli toistakymmentä metriä korkea lihaa syövä saalistaja.

Varsinkin viihdeteollisuus on maalannut tyrannosauruksesta jylhän kuvan ammottavine kitoineen ja terävine hampaineen. Eläimen todellinen ulkomuoto ei silti ollut välttämättä aivan yhtä uhkaava kuin on tähän asti luultu: tyrannosauruksen hampaat saattoivat olla suuren osan ajasta piilossa huulten takana.

Toronton yliopistossa tehty uusi tutkimus antaa The Guardian -lehden mukaan syyn olettaa, etteivät tyrannosauruksen terävät hampaat olisi säilyneet ehjinä, jos se olisi ollut huuleton.

”Jos hampaat työntyvät esiin suusta, hammaskiille ei saa kosteutusta eivätkä hampaat pysy kunnossa”, kertoi tutkija Robert Reisz selkärankaisiin erikoistuneiden kanadalaisten paleontologien konferenssissa perjantaina.

Tutkijat ovat havainneet, että Tyrannosaurus rexin ja muiden samantyyppisten dinosauruslajien hampaita peittää ohut hammaskiille. Reisz uskookin näiden lajien kiilteen pysyneen eheänä huulien ansiosta samaan tapaan kuin esimerkiksi nykyään elävien varaanien.

On myös sellaisia matelijoita, joiden hampaat ovat koko ajan esillä. Niihin kuuluvat esimerkiksi krokotiilit, joiden hammaskiille pysyy kosteana, sillä krokotiili viettää valtaosan ajastaan vedessä.

Koska Tyrannosaurus rex eli maalla, on syytä olettaa, etteivät sen hampaat olisi saaneet tarpeeksi kosteutusta, jos eläin olisi tyytynyt hörppäämään vettä vain silloin tällöin.

Tutkimustyö jatkuu yhä, mutta Reiszin mukaan valtaosa paleontologeista on pitänyt teoriaa Tyrannosaurus Rexin huulista varteenotettavana. Hän olettaa suurimman hälyn syntyvän niiden kuvittajien keskuudessa, jotka ovat tottuneet esittämään tyrannosauruksen jatkuvasti hampaat esillä olevana petona.

Reisz muistuttaa kuitenkin, että monet pienemmät lihaa syöneet dinosaurukset, kuten Velociraptorit, on jo totuttu kuvaamaan huulellisina.

”Tyrannosaurukset ovat silti suuria ja vaikuttavia eläimiä, jotka olivat aikansa kovimpia saalistajia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!