Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Y-kromosomien kato soluista lisää riskiä sairastua Alzheimeriin – ja selittää miehen lyhyempää elinikää

Pikkuisella Y-kromosomilla on muitakin tehtäviä kuin jatkaa sukua.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Mikko Stig
Tupakointi lisää Y-kromosomikadon riskiä jopa 400 prosentilla, tutkijat huomasivat.
Tupakointi lisää Y-kromosomikadon riskiä jopa 400 prosentilla, tutkijat huomasivat. Kuva: Mikko Stig

Jo vuosikymmeniä sitten huomattiin, että monilta ikääntyviltä miehiltä puuttuu Y-kromosomi osasta soluja. Ilmiötä pidettiin kuitenkin harmittomana.

Isältä pojalle periytyvä pikkuinen Y-kromosomi nimittäin rakentaa kivekset ja tuottaa siittiöitä, mutta muuten sitä on pidetty lähinnä geneettisenä joutomaana.

Väärä luulo, vihjaavat tuoreet analyysit. Professorit Lars Forsberg ja Jan Dumanski Uppsalan yliopistosta työtovereineen havaitsivat viime ja toissa vuonna julkaistuissa tutkimuksissaan, että Y-kromosomikatoa ilmenee 15 prosentilla 70-vuotta täyttäneistä miehistä. Y puuttui kymmenesosasta verisoluja.

Tuolloin kävi ilmi, että tämä kato kytkeytyi syöpiin ja vuosia muita lyhyempään elinikään. Sekin paljastui, että Y-kromosomeja hävittää soluista – iän lisäksi – erityisesti tupakointi.

Nyt kaksikko ryhmineen sai selville, että Y-kromosomien hävikki kytkeytyy myös Alzheimerin tautiin.

”On arvioitu, että geneettiset tekijät muodostavat jopa 80 prosenttia Alzheimer-riskistä”, tutkijat kirjoittavat tutkimusartikkelissaan.

Alzheimer-geenejä tunnetaan jo 25. Ne liittyvät muun muassa immuunivasteeseen sekä proteeinien ja kolesterolin kuljetukseen. Puolet Alzheimer-riskiin vaikuttavista geneettisistä tekijöistä on kuitenkin vielä tunnistamatta, tutkijat huomauttavat.

”Valtaosa geenitutkimuksista keskittyy geenivirheisiin, jotka jälkeläinen perii, mutta me tarkastelemme mutaatioita, joita kertyy ihmisen elämän aikana”, Forsberg sanoo tutkimustiedotteessa.

Yksi sellainen on juuri Y-kromosomien häviäminen osasta verisoluja. Millä mekanismilla kato liittyy Alzheimeriin, tutkijat eivät vielä tiedä. He arvelevat, että se heikentää immuunijärjestelmän toimintaa.

”Y-kromosomissa on noin 70 proteiinia koodaavaa geeniä ja noin 150 muuta geeniä. Useimmat näistä geeneistä tunnetaan hyvin huonosti, pääasiassa siksi, että yleinen näkemys on edelleen se, ettei Y-kromosomissa ole mitään mielenkiintoista”, Jan Dumanski kertoo Helsingin Sanomille.

Sitäkään ei vielä tiedetä, mikä hävikin oikein aiheuttaa.

”Mahdollinen tapahtumakulku on tällainen: tumanjakautumisessa tapahtuu virhe, jolloin kromosomit jakaantuvat tytärsoluihin väärin. Joku solu saakin kaksi Y:tä, toinen ei yhtään”, Dumanski selittää.

Ilmeisesti kahden Y:n solu ei ole elinkelpoinen tai huonompi kuin kokonaan yytön solu, joten vain jälkimmäinen kehittyy, hän jatkaa.

Tutkijat kartoittivat Y-kromosomikadon ja Alzheimerin sairauden yhteyttä yli 3 000 miehestä, jotka osallistuivat kolmeen eri tutkimukseen. Analyysi osoitti, että heillä, joilla Y-kromosomikatoa oli verisoluissaan eniten, oli todennäköisimmin myös Alzheimer-diagnoosi.

”Y-kromosomikato ei kuitenkaan ennusta syöpää tai Alzheimeria sataprosenttisella varmuudella”, Lars Forsberg huomauttaa tiedotteessa. Tutkimuksiin osallistui miehiä, jotka elivät oireitta yli 90-vuotiaksi Y-kromosomikadosta huolimatta.

”Tulevaisuudessa Y-kromosomikato voi silti olla yksi apu jäljittää ja hoitaa sairauksia varhaisessa vaiheessa”, hän arvelee.

Tutkimuksen julkaisi The American Journal of Human Genetics.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!