Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millennium-palkinto naiselle, joka valjasti evoluution ihmisen käyttöön – voittaja kertoo HSTV:lle, miksi nuorten naisten pitäisi opiskella tiedettä

Tiede
 
Millennium Technology Winner: Young women should choose science, not celebrity - and here's why.
Millennium Technology Winner: Young women should choose science, not celebrity - and here's why.
This week on HSTV's Newsmakers, the 2016 Millennium Technology Winner Professor Frances Arnold talks to David Mac Dougall about her research, innovation and education in Finland, and how to get more students - especially girls - involved in science and engineering.

Millennium-teknologiapalkinnon on saanut yhdysvaltalainen biokemisti Frances Arnold. Hänen ansiostaan tutkijat ja teollisuudenalat lääketeollisuudesta biopolttoaineiden tuottajiin ovat saaneet käyttöönsä mullistavan menetelmän tuiki tärkeiden entsyymien valmistamiseksi.

Entsyymit ovat proteiineja, jotka muuttavat yhdisteitä toisiksi. Entsyymit sujuvoittavat biokemiallisia reaktiota eliöissä, ja teollisuus käyttää niitä monin tavoin hyväkseen.

Arnoldin uraauurtava oivallus oli suunnattu evoluutio. Menetelmä matkii luonnon omia keinoja tuottaa uudenlaisia entsyymejä. Hän loi ryhmineen menetelmän 1990-luvun alussa. Hän tajusi, että yksikään ihminen ei voi valmistaa uudenlaista entsyymiä.

Suunnatun evoluution käyttäjä tietää millaisen proteiinin haluaa, muttei osaa valmistaa sitä. Luonto sen sijaan osaa, ja siksi hän valjastaa evoluution käyttöönsä.

Proteiinia muokataan tuottamalla siitä ensin valtavasti mutaatioita. Sen jälkeen ne muunnokset, jotka ovat lähimpänä tavoitetta, otetaan jatkojalostukseen. Tätä jatketaan, kunnes haluttu proteiini on käsissä.

Sara Aaltio / HS
Frances Arnold näytti, miten evoluution avulla voi tehdä molekyylejä, joita kukaan ihminen ei osaa valmistaa.
Frances Arnold näytti, miten evoluution avulla voi tehdä molekyylejä, joita kukaan ihminen ei osaa valmistaa.

Menetelmää käytetään tällä hetkellä sadoissa tutkimuslaboratorioissa ja teollisuuslaitoksissa ympäri maailman.

”Suunnattu evoluutiota voidaan hyödyntää biotekniikkaa käyttävillä teollisuudenaloilla, koska biokemialliset reaktiot perustuvat entsyymeihin”, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja, Åbo Akademin professori Jarl-Thure Eriksson.

Ihmiset kautta maailman käyttävät jatkuvasti lääkkeitä, pesuaineita ja muita kemikaaleja, joiden valmistuksessa on käytetty suunnatun evoluution menetelmää.

Arnoldia itseään kiinnostavat eniten uusiutuvan energian ja vihreän kemian sovellukset.

”Olen aina ollut kiinnostunut siitä, että voisimme vähentää riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista ja elää kestävästi planeetalla. Biologia on siihen loistava väline”, Arnold kertoo.

Frances Arnold vierailee myös HSTV:n englanninkielisessä Newsmakers -ohjelmassa, jossa hän kertoo, miksi nuorten naisten pitäisi opiskella tiedettä.

Suomalainen Millennium-palkinto jaetaan joka toinen vuosi henkilölle, joka on keksinnöillään edistänyt ihmisten elämänlaatua ja kestävää kehitystä. Miljoonan euron suuruisen tunnustuksen myöntää Tekniikan Akatemia.

Palkinto jaettiin nyt seitsemättä kertaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!