Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonan euron teknologiapalkinnon sai ensi kertaa nainen – Frances Arnold valjasti entsyymit ihmisen käyttöön

Millennium-palkitun Frances Arnoldin keksintö pulputtaa lääkkeitä, pesuaineita ja biopolttoaineita.

Tiede
 
Millennium Technology Winner: Young women should choose science, not celebrity - and here's why.
Millennium Technology Winner: Young women should choose science, not celebrity - and here's why.
This week on HSTV's Newsmakers, the 2016 Millennium Technology Winner Professor Frances Arnold talks to David Mac Dougall about her research, innovation and education in Finland, and how to get more students - especially girls - involved in science and engineering.
Kuka?

Tutkija ja keksijä

 Frances Arnold on biokemian professori Caltechissa Kaliforniassa.

 Kehitti 1990-luvun alussa suunnatun evoluution, josta sai nyt Millennium-palkinnon.

 Harvoja tutkijoita, jotka on valittu Yhdysvaltain kaikkiin kolmeen akatemiaan tieteessä, insinööritieteissä ja lääketieteessä.

 Omistaa kymmenittäin patentteja ja on ollut perustamassa useita yrityksiä.

 Mökkeilee ja patikoi vuoristossa. Matkustelee mielellään ja harrastaa sukeltamista.

Ihminen on jalostanut tuhansia vuosia viljelykasveja ja eläimiä käyttöönsä. Jalostaja on aina valinnut hyödyllisiä ominaisuuksia kantavat kasvien ja eläinten yksilöt jatkamaan sukuaan.

Kaksikymmentäviisi vuotta sitten avautui kokonaan uusi jalostuksen avaruus. Alettiin parannella elintärkeitä entsyymejä, jotka sujuvoittavat kemiallisia reaktioita eliöissä ja muuttavat yhdisteitä toisiksi.

Syntyi suunnattu evoluutio.

Keinon kehitti biokemisti Frances Arnold, joka otti tiistaina Helsingissä vastaan Millenniumpalkinnon saavutuksestaan.

Teknologiapalkinnon jakaa Tekniikan Akatemia joka toinen vuosi ihmiskuntaa hyödyttävien innovaatioiden kehittäjille. Ensi kertaa tunnustus osui naiselle. Palkinnon arvo on miljoona euroa.

Arnoldin menetelmällä valmistuu muun muassa lääkkeitä, elintarvikkeita, paperia ja polttoaineita joka puolella maailmaa.

Ennen oltiin paljolti luonnon aikojen kuluessa synnyttämien entsyymien varassa. Entsyymit ovat proteiineja, ja niiden muokkaaminen ihmisen käyttöön oli hyvin vaikeaa.

Sitten 1990-luvun alkupuolella Arnold keksi, miten parantaa luonnon kädenjälkeä. Kalifornian teknillisessä yliopistossa Caltechissa työskennellessään hän hoksasi matkia evoluutiota entsyymien jalostustyössä.

Suunnatun evoluution oivallus oli hyödyntää luonnon omia keinoja tehdä molekyylejä.

Menetelmä erosi selvästi vallitsevasta tavasta parannella proteiineja. Aiemmin ideana oli ottaa tarkoin selvää proteiinin rakenteesta ja sitten pyrkiä räätälöimään sen yksityiskohtia.

Arnold sen sijaan antoi biologian tehdä suunnittelu- ja valmistustyön.

”Tajusin, että yksikään ihminen ei osaa valmistaa entsyymiä. Asia oli näin 25 vuotta sitten ja se on yhä niin”, Arnold sanoo.

Hänen ryhmänsä rupesi tuottamaan tuhansia mutaatiota proteiiniin ja selvitti sitten, mitkä mutaatiot olivat hyödyllisiä. Nämä muunnokset valittiin jatkojalostukseen.

Osa tiedemaailmaa karsasti alkuun tällaista massajalostusta.

”Kohtasin epäilyä tiedeyhteisössä, jossa uskottiin, että suunnittelu on ainoa oikea tapa valmistaa entsyymejä”, Arnold muistelee.

”Ihmisluonnossa on halu hallita asioita. Etenkin kemiassa ja insinööritieteissä haluamme ymmärtää asioita syvemmällä tasolla ennen kuin rupeamme valmistamaan niitä.”

Menetelmä kuitenkin toimi hyvin ja perusteli itsensä.

”Esimerkiksi teollisuuden edustajat olivat haltioissaan. He halusivat ratkaisuja. Ihmiset, jotka haluavat ratkaisuja, eivät ole kiinnostuneita siitä, miten niihin päädytään.”

Nyt suunnatun evoluution menetelmällä tehdään vaikka mitä.

Arnoldia kiinnostavat eniten sovellukset, jotka pyrkivät korvaamaan fossiiliset polttoaineet uusiutuvilla. Jo vastavalmistuneena insinöörinä hän työskenteli aurinkovoiman tutkimuskeskuksessa.

”Olen aina ollut kiinnostunut siitä, että voisimme vähentää riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista ja elää kestävästi planeetalla. Biologia on siihen loistava väline.”

Yksi hänen perustamistaan yhtiöistä tekee biomassasta polttoainetta hyödyntämällä entsyymejä, jotka on kehitetty suunnatulla evoluutiolla.

Toinen yhtiö kaupallistaa korviketta hyönteismyrkyille. Myrkyn sijasta viljelyksille levitetään feromoneja eli biologisia viestiaineita, jotka häiritsevät tuhohyönteisten lisääntymistä.

”Se toimii mainiosti. Haaste on valmistaa sitä riittävän edullisesti, jotta se voisi korvata halvat tuholaismyrkyt. Biologisista ratkaisuista on saatava kilpailukykyisempiä kuin ne, jotka ovat nyt tarjolla.”

Lääketeollisuus puhdistuu vihreän kemian avulla, Arnold uskoo.

”Lääkkeiden valmistuksen kemialliset prosessit tuottavat runsaasti jätettä ja käyttävät myrkyllisiä metalleja. Nyt yritykset pyrkivät siirtymään biologisiin prosesseihin. Entsyymeillä valmistusvaiheita voidaan lyhentää.”

Arnold puhuu innostuneesti myös biologisen hajottamisen näkymistä. Luonnosta on löytynyt bakteereja, jotka osaavat hajottaa muovia. Bakteerien käyttämiä entsyymejä on mahdollista kehittää edelleen.

”Tutkijat alallani ottavat näitä entsyymejä, panevat niitä mikrobeihin ja kehittävät prosesseja muovien kierrättämiseksi. Sitä tapahtuu jo Euroopassa. Luonto aloitti sen keksimällä entsyymin.”

Luonto on tärkeää biokemian professorille myös vapaa-aikana. Hänen työpaikkansa Caltech sijaitsee Pasadenan kaupungissa Los Angelesin tuntumassa.

Lähellä on suuri erämaa-alue vuoristoineen. Arnold lähtee patikoimaan aina kun voi. Asemapaikka on oma mökki vuorella.

”Sinne ei tule vettä eikä sähköä. Siellä on paljon karhuja, näen niitä jatkuvasti. Ne pelkäävät enemmän minua kuin minä niitä. Kun nousen seisomaan ja huudan mene pois, niin ne menevät pois.”

Kuultuaan, että saa Millennium-palkinnon, Arnold matkusti ennen Suomeen tuloaan palkintomatkalle Peruun kolmen aikuisen poikansa kanssa. He nousivat Andeille ja kävivät katsomassa Machu Picchun muinaista inkakaupunkia.

Sara Aaltio / HS
Biokemisti Frances Arnold sai Millennium-teknologiapalkinnon tiistaina Helsingissä. Palkinnon arvo on miljoona euroa.
Biokemisti Frances Arnold sai Millennium-teknologiapalkinnon tiistaina Helsingissä. Palkinnon arvo on miljoona euroa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!