Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riitelytapamme vaikuttavat terveyteen: Puolisolle räyhääminen rasittaa sydäntä, mykkäkoulu kipeyttää selän

Yhdysvaltalainen seurantatutkimus osoitti, että herkästi raivostuvalla puolisolla on muita suurempi riski sydän- ja verenkiertohäiriöihin. Mykkäkoulun harjoittajilla taas esiintyi muita useammin selkäsärkyä ja lihasjännityksiä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Ismo Henttonen
Ei ole sama, miten riitelee.
Ei ole sama, miten riitelee. Kuva: Ismo Henttonen

Kiljutko kurkku suorana, kun suutut kumppanillesi? Vai nieletkö kiukun ja pysyt hiljaa?

Kumpikin tyyli koettelee terveyttä, vihjaa yhdysvaltalainen seurantatutkimus.

”Riitoja ilmenee joka liitossa, mutta ihmiset suhtautuvat niihin eri tavoin”, sanoo tutkijaryhmään lukeutunut Claudia Haase Northwesternin yliopiston tiedotteessa.

”Jotkut räjähtävät raivosta, osa sulkeutuu kuoreensa. Tutkimuksemme osoittaa, että nämä tavat riidellä ennustavat tiettyjen terveysongelmien kehittymistä.”

Asia paljastui aineistosta, jossa on seurattu 156 avioparia vuodesta 1989. Tutkimuksen alkaessa pariskunnat olivat keski-ikäisiä tai vanhempia, nyt he ovat 60–90-vuotiaita.

Joka viides vuosi tutkijat videoivat puolisoita keskustelemassa asioista, joista he olivat keskenään eri mieltä.

Keskustelijoiden tunnelatausta ja käyttäytymistä kartoitettiin muun muassa ilmeistä, elekielestä ja äänenpainoista. Lisäksi puolisot täyttivät joka kerta lomakkeen, joka sisälsi kattavan terveyskyselyn.

Nämä 15 minuutin keskustelut riittivät kielimään terveydentilasta 20 vuotta myöhemmin, tutkijat kertovat.

Analyysi osoitti, että herkästi raivostuvalla puolisolla on muita suurempi riski rintakipuihin, korkeaan verenpaineeseen ja muihin sydän- ja verenkiertohäiriöihin. Mykkäkoulun harjoittajilla taas esiintyi muita useammin selkäsärkyä ja lihasjännityksiä.

Erityisen vahva tunteiden ja terveyden kytkös oli miehillä, tutkijat totesivat. Tulokset pätivät, vaikka ikä, koulutus, liikunta, tupakointi ja alkoholinjuonti otettiin huomioon.

”Löydöstemme perusteella kuumakallejen kannattaisi harjoittaa kiukunhallintakeinoja. Tunteita patoavat puolestaan saattaisivat hyötyä päinvastaisesta”, tutkijat vinkkaavat.

Tutkimuksen julkaisi Emotion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!