Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimuksen mukaan älykkäät nuoret pysyvät fyysisesti iskussa muita vanhemmiksi

Nuoruudessa saavutetuilla älyllisillä taidoilla voi olla kauaskantoiset seuraukset vanhuuden toimintakykyyn, havaitsivat suomalaistutkijat.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Juha Sinisalo
Äly puskuroi iän tuomaa rapautumista.
Äly puskuroi iän tuomaa rapautumista. Kuva: Juha Sinisalo

Uuden suomalaistutkimuksen mukaan varhaisen aikuisuuden älylliset kyvyt kytkeytyvät vanhuuden fyysiseen toimintakykyyn.

”Tiedetään, että älykkyydellä on yhteys ihmisen terveyteen. Yhteyttä fyysiseen toimintakykyyn ei kuitenkaan ole juuri tutkittu”, sanoo tohtorikoulutettava Taina Poranen-Clark Jyväskylän yliopistosta.

Hän päätti kollegoineen selvittää asiaa Helsinki Birth Cohort Studyn aineistosta. Tutkimukseen otettiin mukaan 360 suomalaismiestä, jotka olivat syntyneet vuonna1934–1944.

Ollessaan nuorina aikuisia he olivat suorittaneet vuosina 1952–72 armeijassa älykkyystestin, joka sisälsi matemaattista, suullista sekä visuaalista päättelytaitoa mittaavia tehtäviä. Samojen miesten fyysinen toimintakyky arvioitiin kyselylomakkeella 61 ja 71 vuoden iässä.

Kysymyksillä selvitettiin tutkittavien omaa käsitystä siitä, miten he kykenevät suoriutumaan fyysistä suorituskykyä vaativista päivittäiseen elämään liittyvistä tehtävistä, kuten ostosten kantamisesta, portaiden noususta tai kävelystä, tutkijat selittävät tiedotteessa.

Miehet, jotka suoriutuivat paremmin armeijan älykkyystestistä, pitivät fyysistä toimintakykyään parempana 61-vuotiaana kuin miehet, jotka suoriutuivat testistä heikommin. Heidän toimintakykynsä pysyi parempana vielä kymmenen vuoden seurannan jälkeenkin.

”Myös lapsuuden sosioekonominen tausta sekä aikuisuuden painoindeksi vaikuttavat toimintakykyyn. Siksi nämä tekijät otettiin tutkimuksessa huomioon”, Poranen-Clark huomauttaa.

Niin fyysinen kuin tiedollinen eli kognitiivinen toimintakyky ovat tärkeitä itsenäisen elämän ja elämänlaadun säilymisen kannalta.

”Vanhuuden kognitiivinen heikentyminen huonontaa motorisista tehtävistä suoriutumista”, Poranen-Clark sanoo.

Älykkyys kuitenkin puskuroi tätä rapautumista, hän huomauttaa.

Lapsen ja nuoren tiedollista kehitystä kannattaa tukea, sillä varhainen kasvu ja kehitys muokkaa aivoja, ja nuoruudessa saavutetuilla älyllisillä taidoilla voi olla kauaskantoiset seuraukset vanhuuden toimintakykyyn.

”Siksi kaikki kognitiivisia taitoja tukeva ja kehittävä toiminta on pienestä pitäen tärkeää.”

Tutkimuksen julkaisi Age and ageing.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!