Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neandertalilaiset osasivat rakentaa – jopa maan alla

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
FABRE Etienne
Mittaukset osoittivat yhden Bruniquelin kivirinkulan mitoiksi 2,2 x 2,1 ja toisen 6,7 x 4,5 metriä.
Mittaukset osoittivat yhden Bruniquelin kivirinkulan mitoiksi 2,2 x 2,1 ja toisen 6,7 x 4,5 metriä. Kuva: FABRE Etienne

Lounais-Ranskassa sijaitsevasta Bruniguelin luolasta löytyi vuonna 1992 noin 400 tippukivenpalaa, jotka oli kasattu renkaanmuotoisiksi rakennelmiksi. Niitä on kuitenkin tutkittu tarkemmin vasta nyt.

Kaksi näistä noin 40 senttimetriä korkeista rinkuloista ajoitettiin noin 176 000 vuotta vanhoiksi. ”Koska läntisessä Euroopassa ei tuolloin asunut muita ihmisiä kuin neandertaleja, löytö on ensimmäinen suora todiste neandertalilaisten rakennustaidoista”, arkeologi Marie Soressi Leidenin yliopistosta kommentoi tuloksia Nature-lehdessä. Hän ei itse osallistunut tutkimukseen.

Kivirinkulat on rakennettu samankokoisista kappaleista, mikä vihjaa, että ne on huolellisesti suunniteltu. Osassa kiviä oli myös tulen jättämiä merkkejä.

Mitä tarkoitusta varten ne on tehty, on kuitenkin edelleen arvoitus.

”Neandertalien kulttuurista tiedetään hyvin vähän, erityisesti varhaisajalta. Tämän johtuu siitä, että heidän esineistään ei ole paljoa jäljellä”, tutkimusta tehnyt Jacques Jaubert Bordeaux’n yliopistosta kollegoineen kirjoittaa tutkimusartikkelissaan.

”Bruniquelin luolan rakennelmat ovat vanhimpia tunnettuja ihmisen tekemiä rakennelmia, jotka on ajoitettu. Niiden sijainti 336 metriä luolan suusta osoittaa, että ihminen hallitsi jo tuolloin työskentelyn maan alla”, he huomauttavat.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!