Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yo-lautakunnan johtaja haluaa, että abit pääsisivät joskus vähän helpommalla: Ulkomuistin tilalle tiedonhakua ja oivaltamista

Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtajan Patrik Scheininin haaveissa tutkinnon voisi suorittaa myös englanniksi.

Tiede
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Patrik Scheinin tietää, että valintakoerumba kuormittaa myös yliopistoja. ”Soisin, että ihanien tutkijaopettajiemme aikaa vapautuisi kokeilta tutkimustyöhön.”
Patrik Scheinin tietää, että valintakoerumba kuormittaa myös yliopistoja. ”Soisin, että ihanien tutkijaopettajiemme aikaa vapautuisi kokeilta tutkimustyöhön.” Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kuka?

Luonnontiede vaihtui innostamisoppiin

 Patrik Scheinin syntyi 1956 Helsingissä. Kirjoitti ylioppilaaksi Alppilan lukiosta.

 Opiskeli Helsingin yliopistossa useita luonnontieteitä, mutta innostui myöhemmin opetuksesta ja kasvatustieteellisestä tutkimuksesta. Väitteli kasvatustieteestä 1990.

 Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan dekaani Helsingin yliopistossa. Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja vuodesta 2013.

 Harrastaa lapsenlapsia, valokuvausta ja purjehdusta. Lukee mielellään, mutta on opetellut jättämään kirjan kotiin ja kulkemaan metromatkat elämää ja ajatuksiaan tarkkaillen.

Viikon päästä lauantaina Patrik Scheininin nimikirjoitusta ihastellaan taas kymmenissätuhansissa suomalaiskodeissa.

Tai oikeastaan huomio kohdistuu latinankielisiin arvosanoihin, jotka hän puumerkillään ylioppilastutkintotodistuksessa vahvistaa.

Kun Scheinin työhuoneessaan tarttuu kynään ja kirjoittaa nimensä, ensimmäinen versio menee söherrykseksi.

”Kirjoitin todistuksia varten varmaan 30 versiota, joista paras valittiin painettavaksi”, ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja tunnustaa.

Scheininille sopisi oikein hyvin, ettei todistukseen oikeuttavia kokeitakaan tarvitsisi kirjoittaa käsin.

Syksyllä sähköiset ylioppilaskirjoitukset otetaan käyttöön ensimmäisenä saksan, maantieteen ja filosofian kirjoituksissa.

Digitalisointia Scheinin pitää tärkeänä.

”Kokeen järjestämiseen liittyy valtava määrä paperinkuljetusta. Lautakunnan on pitänyt vuokrata paperin siirtelyä varten tiloja, joiden teollisuushisseillä nostaisi elefantin tai pari.”

Rahaa ja työtä säästyy, ja koetehtäviäkin voidaan kehittää tarkoituksenmukaisemmiksi.

Scheinin innostuu. Pian ylioppilaaksi ei vain kirjoiteta, vaan kokeissa mitataan kokonaisvaltaisemmin sitä, mitä kokelas on sisäistänyt.

”Voimme pyytää kokelasta havainnollistamaan vaikka tietokonemallilla, miksi Suomessa on talvi”, hän keksii.

Pelkän ulkomuistin sijaan kokelas voi hakea tietoa internetiä muistuttavasta verkosta, jossa oleellinen ja luotettava informaatio on osattava tunnistaa.

”Nämä ovat nykypäivän tärkeitä tietotaitoja”, Scheinin sanoo.

”Jos lukiossa suljetaan älypuhelimet ja tietokoneet opetuksesta, se on opiskelijoille viesti siitä, että ne ovat leluja, eivät työkaluja.”

Lukion opetussuunnitelmissa on korostettu vuosia tietotekniikan ja viestinnän taitoja, mutta osaaminen on mitattu lyijykynällä.

Arvosanojen vertailukelpoisuuden parantaminen on toinen Scheininin aikana tehty parannus. Lautakunta osin luopui normaalijakauman eli Gaussin käyrän käytöstä.

Vuoden päästä keväällä arvioinnista tulee yhtä tiukkaa niin hikipinkojen kuin heikoimpienkin suosimissa kokeissa.

Arvosanojen tasokorjaus lisää tutkinnon arvoa, Scheinin lupaa. Yliopistot ja korkeakoulut ovat uusimassa valintamenettelyjään suuntaan, jossa ylioppilasarvosanoille annetaan enemmän painoa.

”Niiden valintakokeet mittaavat samoja akateemisia valmiuksia, joita ylioppilaskokeissa on juuri pari kuukautta aiemmin testattu”, Scheinin puuskahtaa.

Tavoite on vähentää välivuosia. Suunta suosii varhaiskypsiä opiskelijoita, jotka jo lukion alussa löytävät oikeat oppiaineet. Osalle valinta tulee liian varhain. Scheinin tunnistaa ongelman, se on olemassa jo nyt.

”Murrosiän pahin kuohuntavaihe osuu varsinkin pojilla siihen, kun pitäisi ansaita hyvät arvosanat jatko-opiskeluun. Merkittävältä osalta tulevaisuuden osaajista paiskataan ovi kiinni ennen kuin he ehtivät tarttua kahvaan.”

Ongelma ei hänen mielestään ratkea välivuosilla, vaan yläkoulun oppilaanohjausta ja arviointia kehittämällä.

Ylioppilaskirjoituksiakin on voitava uusia.

Silti Scheininkaan ei luopuisi valintakokeista täysin. Niillä voidaan mitata muita taitoja.

”Esimerkiksi opettajaksi, lääkäriksi, juristiksi tai papiksi hakeutuvan olisi hyvä kohdata ja katsoa, onko hänestä ihmissuhdeammattiin.”

Scheininin haaveissa ylioppilastutkinnon voisi suorittaa myös englanniksi.

Se tasoittaisi muualta muuttaneiden opintietä ja edistäisi koulutusvientiä.

”Tutkijan työ lähtee ihmetyksestä ja spekulaatiosta. Ammatiksemme haaveilemme siitä, että asiat voisivat olla toisin.”

Testaa tietosi ylioppilaskirjoituksien menneisyydestä ja nykyisyydestä Helsingin Sanomien visassa.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Patrik Scheinin tietää, että valintakoerumba kuormittaa myös yliopistoja. ”Soisin, että ihanien tutkijaopettajiemme aikaa vapautuisi kokeilta tutkimustyöhön.”
Patrik Scheinin tietää, että valintakoerumba kuormittaa myös yliopistoja. ”Soisin, että ihanien tutkijaopettajiemme aikaa vapautuisi kokeilta tutkimustyöhön.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!