Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karjaa, kilpahevosia, lemmikkejä ja pandoja – kiinalaiset aikovat monistaa miljoona eläintä maailman suurimmassa kloonaustehtaassa

Hyviä siitossonneja ja lemmikkejä kloonataan jo – mutta mammutin tekeminen tuskin onnistuu

Tiede
 
Mari Heikkilä
Li Wen
Pekingin yliopiston kloonilehmä Niu Niu synnytti terveen vasikan viime syksynä.
Pekingin yliopiston kloonilehmä Niu Niu synnytti terveen vasikan viime syksynä. Kuva: Li Wen
Fakta

Eläinten kloonaus

 Käytössä yleisimmin tutkimustarkoituksissa, esimerkiksi lääketieteessä.

 Kaupallinen tuotanto- ja lemmikkieläinten kloonaus alkoi 2000-luvulla.

 Tuotantoeläimiä kloonataan muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa, Kiinassa, Argentiinassa, Brasiliassa, Kanadassa ja Japanissa.

 EU:n parlamentti kielsi tuotantoeläinten kloonauksen vuonna 2015 lähinnä eläinsuojelullisten syiden vuoksi.

 Suomessa ei ole kloonattu tuotantoeläimiä.

 

Näitä on kloonattu

Lammas, lehmä, sika, hevonen, vuohi, kameli, gauri eli viidakkohärkä, mufloni, muuli, kissa, koira, kani, reesusapina, kojootti, susi, peura, sammakko, karppi, hiiri, rotta, banaanikärpänen

Kiinalaisyritys BoyaLife ilmoitti viime vuoden lopulla, että se avaa tänä vuonna Tianjinissa maailman suurimman eläinten kloonaustehtaan.

Tavoitteena on aluksi kloonata 100 000 nautaeläintä vuodessa. Myöhemmin määrä on tarkoitus nostaa miljoonaan eläimeen.

Yritys aikoo kloonata myös muita eläimiä, kuten kilpahevosia, lemmikkejä ja pandoja.

Kiinalaisten hanke kuulostaa hurjalta, mutta suppeammassa mitassa eläinten kloonauspalveluja on ollut jo tarjolla.

Kloonaus alkoi tulla Yhdysvalloissa kaupalliseen käyttöön karjanjalostuksessa 2000-luvulla. Yksi pisimpään toimineista yrityksistä on vuonna 2002 perustettu Viagen.

Se on kloonannut satoja hevosia ja lemmikkejä sekä tuhansia karjaeläimiä. Yritys omistaa patentin menetelmään, jota brittitutkijat käyttivät kloonatessaan Dolly-lampaan vuonna 1996.

Syömmekö tulevaisuudessa siis kloonilihaa ja herätämmekö kuolleet mustit ja mirrit henkiin?

Luonnonvarakeskuksen professori, eläingeenien tutkija Johanna Vilkki ei usko, että syömme kloonilihaa tulevaisuudessakaan. Siinä ei yksinkertaisesti olisi järkeä, sillä siten tuotettu liha olisi hyvin kallista.

”Eläinten kloonaus ei ole vuosien varrella juuri helpottunut, onnistumisprosentti on edelleen hyvin pieni. Se on erittäin kallis tekniikka eläinten lisäämiseen.”

Vilkki hämmästelee kiinalaisten mahtipontisia kaavailuja, sillä hän ei näe syytä, miksi kloonausta pitäisi merkittävästi lisätä. Nykyiset jalostusmenetelmät tarjoavat parempia vaihtoehtoja.

”Kloonaus on aina jalostusmielessä umpikuja, sillä vain tietty geeniyhdistelmä säilyy.”

Toisaalta on ymmärrettävää, että esimerkiksi hyvän siitossonnin omistajan näkökulmasta menetelmä on houkutteleva.

Kun omistaja saa arvokkaasta sonnistaan kopion, hän voi sen avulla tuottaa vieläkin enemmän jälkeläisiä – ja astutukset voivat jatkua alkuperäisen sonnin kuoltua.

Tosin aina kun samoja harvoja siitoseläimiä käytetään jalostuksessa liikaa, sukusiitos yleistyy, mistä on terveyshaittoja, Vilkki muistuttaa.

Kloonaus perustuu yhä pääpiirteittäin samaan tumansiirtotekniikkaan, jolla Dolly-lammas kloonattiin aikoinaan.

Menetelmässä poistetaan hedelmöitymättömästä munasolusta tuma, jonka tilalle siirretään kloonattavan eläimen tuma.

Tuma on solun keskusyksikkö, joka sisältää yksilön perimän eli tarvittavan geenitiedon yksilönkehitystä varten.

Kloonattavalta eläimeltä otetaan pieni solunäyte esimerkiksi ihosta. Dollyllä näyte otettiin utareesta.

Mikäli kyse on kuolleesta eläimestä, solunäyte pitää ottaa viileässä säilytetystä ruumiista muutaman päivän sisällä kuolemasta. Tämän jälkeen soluja kasvatetaan laboratorioviljelmässä.

Viljelty solu ja tyhjennetty munasolu liitetään toisiinsa sähkökäsittelyllä, jossa solukalvot yhdistyvät. Muodostuu ikään kuin hedelmöittynyt munasolu, jossa tuma on kloonattavasta eläimestä.

Kemiallisten käsittelyjen ansiosta munasolu alkaa jakautua normaaliin tapaan. Lopuksi alkio siirretään sopivassa kiimakierron vaiheessa olevan sijaisemon kohtuun.

Vain muutama prosentti kloonatuista alkioista kehittyy normaaleiksi yksilöiksi.

Pitkälti ongelmat johtuvat siitä, että kloonauksessa siirretty tuma on peräisin erilaistuneesta solusta, esimerkiksi ihosolusta, joissa vain osa geeneistä on ohjelmoitu toimimaan.

Siksi tuma pitää ohjelmoida uudelleen, ikään kuin nollata, mikä on vaikeaa.

Kloonattu eläin ei ole esikuvansa kopio eikä edes kuin identtinen kaksonen, sillä se on elänyt erilaisessa ympäristössä heti alkiovaiheesta lähtien.

Koska iso osa yksilön ominaisuuksista on ympäristön ja geenien yhteisvaikutusta, hyvää kilpahevosta tai huumekoiraa ei voida suoraan monistaa.

Toisaalta arvokkaita yksilöitä voidaan haluta kloonata siitostarkoituksiin.

Esimerkiksi monet menestyneet hevoset ovat ruunia, joten jos niille halutaan jälkeläisiä, kloonaus on ainoa mahdollisuus. Kouluratsastaja Ulla Salzbergin edesmenneestä olympiaratsusta Rustystä on kaksikin kloonia, joita käytetään siitosoreina.

Niin ikään siitoksiin on kloonattu muun muassa kuuluisa amerikkalainen rodeohevonen Scamper ja olympiakisoissa menestynyt estehevonen Gem Twist.

Ainakaan toistaiseksi kloonatuilla hevosilla ei aiotakaan kilpailla, vaan niiden tehtävä on ainoastaan jatkaa sukua. Pelkona on, että klooni tuottaisi pettymyksen – mikä olisikin hyvin todennäköistä.

Kloonausta on ehdotettu myös keinoksi sukupuuttoon kuolemassa olevien eläinlajien lisäämiseen.

Siitä olisi hyötyä lähinnä silloin, kun menetelmässä voidaan hyödyntää jotain toista yleisempää lähilajia. Jos esimerkiksi isopandan kloonauksessa munasolujen luovuttaja on isopanda ja keinoemo isopanda, prosessissa ei ole järkeä.

Tumansiirto on aina riski, ja lopputulos on parempi normaalein hedelmöityshoidoin.

Eri lajin valjastaminen keinoemoksi tai munasolujen luovuttajaksi ei ole helppoa.

Vasta muutamia hyvin lähellä toisiaan olevien lajien välisiä kloonauksia on saatu onnistumaan. Mufloni on saatu kloonattua lampaan munasolulla sekä villikissa kotikissan ja kojootti koiran munasoluilla.

Mammutin kloonausta Vilkki pitää mahdottomana ajatuksena, vaikka siitä on paljon puhuttu. Norsu tuskin sopisi kantajaksi. Ei ole edes mahdollista löytää hyväkuntoisia mammutin soluja ja tumia – ne ovat väistämättä hajonneet ajan saatossa.

Pelkkä dna eli perimä ei riitä, sillä sen pitää olla järjestäytyneenä kromosomeiksi ja pakattuna tumaan, jotta solujen jakautuminen ja yksilönkehitys sujuisivat.

Kiinnostuksen oman lemmikkieläimen kloonaukseen Vilkki ymmärtää, mutta valitettavasti rakasta mustia ja mirriä ei saa kloonaamalla kopioitua tai kuoleman jälkeen takaisin.

Luonne, käyttäytyminen ja jopa ulkonäkö ovat pitkälti ympäristön tulosta. Esimerkiksi kissoilla klooni voi olla eri värinen, sillä ympäristön vaikutuksesta ihosoluissa aktivoituvat tietyt värigeenit. ”Mistä sen tietää, saako sen ihanan lempeän kissan sijaan sähisevän ja raapivan kaksoisolennon.”

Eikä oman eläimen kloonaus ole halpaa. Yhdysvaltalaisyrityksessä kloonikissa maksaa 25 000, kloonikoira 50 000 ja kloonihevonen 85 000 dollaria.

Genetic Savings Clone
Yhdysvaltalaisen naisen lemmikki Pikku Nicky oli ensimmäinen kaupallinen ja tilattu kloonikissa. Se syntyi vuonna 2004. Nainen halusi uuden lemmikin kuolleen Nicky-kissansa tilalle. Kloonaus maksoi lehtitietojen mukaan 50 000 dollaria.
Yhdysvaltalaisen naisen lemmikki Pikku Nicky oli ensimmäinen kaupallinen ja tilattu kloonikissa. Se syntyi vuonna 2004. Nainen halusi uuden lemmikin kuolleen Nicky-kissansa tilalle. Kloonaus maksoi lehtitietojen mukaan 50 000 dollaria.
Roslin Institute
Ensimmäinen kloonattu eläin oli vuonna 1996 syntynyt Dolly-lammas, joka on kuvassa synnyttäjänä olleen uuhen kanssa. Kloonaus tehtiin Ediburghin yliopiston Roslin-instituutissa.
Ensimmäinen kloonattu eläin oli vuonna 1996 syntynyt Dolly-lammas, joka on kuvassa synnyttäjänä olleen uuhen kanssa. Kloonaus tehtiin Ediburghin yliopiston Roslin-instituutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!