Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV:n tiedeohjelma Sfääri: Ihminen ei tiedä mistään kaikkea, ja siksi geenimuuntelukin pitäisi vapauttaa

Onko järkeä, että Suomessa kaupasta ei löydy gmo-banaaneja? Ei ole, sanoo kasvinjalostustieteen professori.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 8
Sfääri – tieteen ohituskaista – osa 8
Suomessa ei kaupan hyllyiltä löydy GMO-banaania. Onko siinä mitään järkeä? Tähän vastaa tänään kasvinjalostuksen professori Teemu Teeri Helsingin yliopistosta. Saamme myös vastauksen siihen, miksi kasinolla talo voittaa aina. Lisäksi tieteestä keskustelemassa muusikko Iiro Rantala.

Suomessa elintarvikekaupan hyllyiltä ei löydy geenimuunneltuja (gmo) tuotteita. Mitä ylipäätään tarkoittaa, että jokin hedelmä tai muu kasvi on geenimuunneltu?

”Sitä, että siihen on geenitekniikan avulla siirretty jokin yksittäinen geeni. Perinteisessä risteytyksessä niitä siirtyy jopa 30 000”, selittää kasvinjalostustieteen professori Teemu Teeri.

”Geenimuuntelu on siis täsmäjalostusta.”

Miksi sitä sitten vastustetaan?

”Pääargumentti on se, että siitä ei tiedetä kaikkea. Argumentti on huono, koska mistään ei tiedetä koskaan kaikkea. 20 vuoden kokemus gmo-kasvien viljelystä osoittaa, että itse tekniikassa ei ole mitään, mikä aiheuttaisi ongelmia.”

Pulmat ovat aivan samoja kuin perinteisissä kasveissakin. ”Kasvinviljely kuormittaa muun muassa ympäristöä. Gmo vähemmän”, Teeri sanoo.

Hän liputtaakin gmo:n vapauttamisen puolesta. Teerin mukaan ankara sääntely hyödyttää suuria agrojättiläisiä kuten Monsantoa, koska vain niillä on varaa kalliisiin riskianalyyseihin.

Lisäksi Sfäärissä puhutaan musiikista ja matematiikasta. Usein sanotaan, että ne ovat saman kolikon kääntöpuolet. Sfäärin tämänkertainen uutiskommentaattori, jazzpianisti Iiro Rantala väittää, ettei ole löytänyt tällaista yhteyttä.

Rantala keskustelee Ivan Puopolon kanssa myös hypnoosista, suolentoiminnoista, riitelystä – ja henkilökohtaisesti julistamastaan fatwasta.

Sfäärissä selviää tänään myös se, mitä tarkoittaa, että talo voittaa aina.

Matti Nousiainen / HS
Tämänkertaisen Sfäärin vieraina ovat Suomen virallinen jazzmies Iiro Rantala ja kasvinjalostustieteen professori Teemu Teeri. Ohjelman juontaa Ivan Puopolo.
Tämänkertaisen Sfäärin vieraina ovat Suomen virallinen jazzmies Iiro Rantala ja kasvinjalostustieteen professori Teemu Teeri. Ohjelman juontaa Ivan Puopolo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!