Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kipulääkkeinä käytettävät opiaatit voivatkin aiheuttaa kipua

Opiaatit lisäsivät kroonisen kivun kokemista rotilla.

Tiede
 
University of Colorado
Tunnetuin opiaatti on morfiini.
Tunnetuin opiaatti on morfiini. Kuva: University of Colorado

Kovaan kipuun määrättävä morfiini ja muut opiaatit voivat tehdä käyttäjälleen karhunpalveluksen, esittää Pnasin julkaisema tuore tutkimus. Jo lyhytkin opiaattikuuri nimittäin voi lisätä kroonisen kivun kokemista, selvisi rottakokeessa.

Opiaattien teho kivun lievittäjinä perustuu siihen, että lääkemolekyylit sitoutuvat kehossa samoihin opioidireseptoreihin kuin kehon omat, hyvää oloa tuovat endorfiinit. Lääkkeiden lisäksi opiaatteja käytetään huumeina esimerkiksi heroiinin muodossa.

Rottakokeessa rotille tuotettiin hermovamma, jotta niiden hermosolut lähettivät kipuaistimuksen selkäytimen hermotukisoluille. Ne ovat puolustussoluja, jotka kipusignaali asettaa hälytystilaan.

Rotille annettiin hermokipuun opiaatteja. Jo viiden päivän lääkekuurin jälkeen hermotukisolut menivät ylikierroksille. Seurauksena oli esimerkiksi selkäydintulehdus.

Tutkimusta johtanut professori Linda Watkins Coloradon yliopistosta vertasi tutkimustiedotteessa kipuaistimusta ja sitä seuraavaa morfiinihoitoa iskuiksi vasten kasvoja.

”Voi välttää ensimmäisen iskun, mutta et seuraavaa.”

Tapahtumasarja aktivoi kipua aistivat hermosolut aivoissa ja selkäytimessä. Näin kipu voi kroonistua kuukausien mittaiseksi, kuten kokeen rotilla kävi.

Tutkimusryhmä uskoo, että kokeen tulokset pätevät myös ihmisiin. Tätä tämänkertaisessa tutkimuksessa ei kuitenkaan testattu.

”Tutkimuksemme osoittaa, että lyhytaikaisella ratkaisulla voi olla tuhoisia vaikutuksia, kun opiaattien ottaminen saakin kivun pahenemaan ja pitkittymään”, Watkins arvioi.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!