Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Migreeni lisää sydänsairauden riskiä naisilla

Aiemmin migreeni on liitetty aivohalvauksiin, mutta kasvava näyttö yhdistää taudin myös muihin sydän- ja verisuonitauteihin.

Tiede
 

Migreeniä sairastavilla voi olla muita korkeampi riski sairastua ja kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, esittää suurehko yhdysvaltalais-saksalainen tutkimus. Sen julkaisi lääketieteen aikakausilehti British Medical Journal.

Tutkimuksessa tarkkailtiin sairauksien yhteyttä naisilla. Tutkimukseen osallistui yli 115 500 naista. Heistä lääkärin diagnosoima migreeni oli noin 15 prosentilla eli runsaalla 17 500 henkilöllä.

Naiset olivat 25–42-vuotiaita, ja heidän terveydentilaansa seurattiin vuodesta 1989 vuoteen 2001.

Migreenipotilailla ilmeni suhteessa enemmän sydämeen ja verisuoniin liittyviä vaivoja, kuten sydänkohtauksia, aivohalvauksia ja rintakipua.

Sairauksien lisäksi heille kasaantui niistä johtuvia kuolemia.

Riski erilaisiin sydän- ja verisuonitauteihin oli migreeniä sairastavilla naisilla puolet suurempi kuin muilla.

Tutkimuksen otokseen valittiin vain naisia, mutta tutkijat eivät näe syytä, miksi tulos ei pätisi myös miehillä.

Migreeni ei ollut otoksessa mitenkään poikkeuksellisen yleinen, sitä sairastaa vajaat 15 prosenttia naisista ja vajaat viisi prosenttia miehistä.

Siksi tulokset ovatkin väestötasolla merkittäviä, vaikka yksittäisen migreenipotilaan kannalta ne ovat perin vähäpätöisiä.

Tutkijat toivovatkin tiedotteessa, että migreeni opittaisiin terveydenhuollossa huomioimaan yhtenä sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä.

Migreeniin sairastutaan usein nuorempana kuin sen ennakoimiin muihin tauteihin, joten se voi toimia tärkeänä varoitusmerkkinä henkilöille, joilla on muitakin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Sydän- ja verisuonisairauksien riski ei tutkimuksessa laskenut, vaikka migreenin oireet olisivat lievittyneet tai jopa kadonneet esimerkiksi iän myötä.

Vanhastaan tiedettiin, että migreeniä sairastavan riski saada aivohalvaus on jopa kaksinkertainen muihin nähden. Tämä riski liittyy migreenin auralliseen muotoon.

Uudessa tutkimuksessa aurallisia ja aurattomia migreeneitä ei eroteltu toisistaan. Tutkijat eivät osaa sanoa, onko jompikumpi muoto toista suurempi riskitekijä sydän- ja verisuonitaudeissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!