Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Geenitestit halpenevat – mutta onko niistä hyötyä, kun elintavat vaikuttavat ratkaisevasti syövän syntyyn?

Tautigeenin löytäminen ei vähennä sairastumisriskiä, mutta esimerkiksi tiettyjen syöpien seulontoihin ei aina pääse ilman.

Tiede
 
© Michaela Rehle / Reuters
Kuluttajille myytävät kotitestit selvittävät geenejä sylkinäytteestä.
Kuluttajille myytävät kotitestit selvittävät geenejä sylkinäytteestä. Kuva: © Michaela Rehle / Reuters

Geenivirheitä tunnistavat testit ovat halventuneet huimaa vauhtia. Vielä muutamia vuosia sitten esimerkiksi rintasyövälle altistavan geenin etsinnästä sai pulittaa tuhansia euroja, mutta nyt saman tiedon saa satasilla.

Testejä tarjotaan aiempaa useammin terveydenhuollossa, ja kuka tahansa voi halutessaan teettää sellaisen myös omaan laskuunsa. Esimerkiksi yksityinen syöpäsairaala Docrates alkoi tällä viikolla markkinoida kuluttajille sylkitestiä, joka kertoo perinnöllisestä alttiudesta esimerkiksi rinta-, munasarja- ja peräsuolen syöpiin.

Testi voi kuitenkin olla pettymys. Eniten hyötyä geenitestistä on jo sairastuneille, heidän sukulaisilleen ja ihmisille, jotka eivät tunne sukunsa tautihistoriaa hyvin.

Etsityn mutaation puuttuminen kun tarkoittaa vain, että tunnettuja taudille altistavia geenimuotoja ei löytynyt. Se ei vielä sulje sairastumisriskiä pois.

”Jotkin sairaudet aiheutuvat aina vain yhdestä mutaatiosta. Syövät eivät kuulu näihin”, selittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Helena Kääriäinen, joka toimii myös perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkärinä Docratesissa.

Syövän puhkeamiseen vaikuttavat sekä perimä että ympäristötekijät. Hyvänkään testituloksen saaneet eivät voi siis huokaista helpotuksesta.

Nykyarvion mukaan jopa 40 prosenttia syövistä voitaisiin ehkäistä elintavoilla. Ylipainon, liikunnan puutteen, huonon ravinnon, tupakoinnin ja alkoholin vaikutuksilta ei pääse pakoon, vaikka geenitestistä saisi puhtaat paperit. Myös tautigeenin kantajalle terveet elintavat ovat tehostetun seurannan ohella tärkeä keino vältellä sairastumista.

Sama pätee useisiin muihinkin yleisiin sairauksiin.

Geenitestit voivat silti tietyissä tapauksissa pelastaa elämiä. Ne täydentävät sukuselvityksiä, joilla perinnöllisten tautien riskiä on arvioitu sukulaisten sairauksien perusteella.

Esimerkiksi paksusuolen syöpää seulotaan toistuvin tähystyksin vain ihmisiltä, joiden suvussa tautia on ollut paljon. Myös rintasyöpäseulonnat aloitetaan riskisuvuissa nuorempana.

”Jos on pieni perhe tai sukulaisia on kuollut nuorena muista syistä, tautiriski voi sukuhistoriaa kysyttäessä jäädä epäselväksi. Geenitesti voi onnistua paljastamaan riskin tällaisessa tapauksessa”, Kääriäinen selittää.

Hyötyä testistä on myös tautigeenin tunnetusti rasittamissa perheissä. Sen avulla voidaan selvittää, ketkä todella ovat perineet tautia aiheuttavan mutaation ja ketkä ovat siltä välttyneet. Näin koko sukua ei tarvitse huolestuttaa ja juoksuttaa seulonnoissa.

Esimerkiksi rintasyöpäseulonnoissa käytetty mammografia on itsessään pieni syöpäriski, koska se altistaa röntgensäteilylle.

Syöpään sairastuneillekin geenitieto on arvokasta. Kasvaimen voi nujertaa, mutta alttius on elinikäinen. Tämä auttaa hoitojen ja seurannan suunnittelussa.

”Esimerkiksi riskigeeniä kantavalle rintasyöpäpotilaalle ei ehkä kannata tehdä säästävää leikkausta, vaan harkita jopa molempien rintojen poistoa”, Kääriäinen kertoo.

Samalla saadaan tilaisuus varoittaa ja tutkia sukulaisia.

Perittykään riski ei testeillä yksiselitteisesti selviä. Kaikkia mutaatioita testit eivät tunnista.

Esimerkiksi rintasyövistä alle kymmenen prosenttia on taustaltaan perinnöllisiä. Perinnöllisyys näyttää ilmeiseltä, jos rintasyöpää on esiintynyt suvussa poikkeuksellisen monella ja nuorena. Näissäkin suvuissa tunnistetaan mutaatio geenitestillä vain alle puolessa tapauksista.

Rintasyöpään sairastuu noin sata naista tuhannesta. Geenitesteillä näistä sairastapauksista osattaisiin ennakoida enintään viisi. Niistä ei siis ole seulontojen korvaajiksi.

Edullisten testien hinta on alhainen, koska menetelmät ovat kehittyneet osin automatisoiviksi ja testit analysoivat vain joitain kymmeniä geenejä. Koko perimän analysointi on vielä melko kallista ja toistaiseksi kokemus sen tulkinnasta on vasta karttumassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!