Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hikinen mies tuoksahtaa juustolta, nainen sipulilta – testaa tietämyksesi hikivisassa

Tuore hiki ei haise, mutta bakteerit, ruokavalio ja sukupuoli tuottavat siihen aromin.

Tiede
 
Kimmo Taskinen / HS
Lämmin sää, liikunta ja jännittävät tilanteet panevat hikoilemaan.
Lämmin sää, liikunta ja jännittävät tilanteet panevat hikoilemaan. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Fakta

Tuopillinen päivässä

 Elimistö poistaa ylimääräistä lämpöä hikoilemalla.

 Heruminen käynnistyy, kun ympäristön lämpötila ylittää ihon pinnan lämpötilan.

 Ihminen hikoilee huomaamattaan yli puoli litraa päivässä.

 Helteellä määrä moninkertaistuu.

Kaupan kassajonossa seisominen on helteellä täyttä tuskaa. Kuumuuden vielä kestää, mutta vieruskaverin kainaloista leviävä katku käy ylivoimaiseksi. On pakko vaihtaa jonoa. Miten jonkun hiki voi haista niin hirveälle?

”Jos aivan tarkkoja ollaan, hiki ei haise lainkaan”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen.

Hiki koostuu vedestä, suolasta, ureasta, kaliumista ja valkuaisaineista. Kesähelteellä sitä irtoaa niin paljon, että suolatkin puskevat ihon pinnalle. Normaalisti ne imeytyvät verenkiertoon.

Kiusallinen haisu syntyy, kun hikirauhasten pinnalla laiduntavat bakteerit pilkkovat valkuaisaineita ja talirauhasten eritteitä palasiksi. Ihon bakteerikirjo ratkaisee, millainen hajupilvi pelmahtaa ilmoille.

”Se on uniikki kuin sormenjälki”, Karppinen sanoo.

Puhdas hien kostuttama iho tuoksuu miedosti happamalta. Tarkkanenäinen tunnistaa siitä piimän aromin.

Karvoitus vahvistaa hienhajua, koska se tarjoaa bakteereille kasvualustan. Kainalokuopassa saattaa pesiä yli miljoona bakteeria neliösenttimetrillä.

Mitä enemmän karvoja, sitä enemmän bakteereja, ja mitä enemmän hikeä, sitä enemmän on bakteereilla puuhaa.

”Jalkahien haju saattaa olla huomattavasti kainaloa puistattavampi”, Karppinen sanoo.

Runsas jalkahiki liuottaa jalkapohjien paksusta sarveiskerroksesta runsaasti valkuaisaineita. Bakteerit kiittävät.

Ruokavalio höystää hajua. Hikeen erittyy verenkierrosta aterian ainesosia, kuten valkosipulia ja b-vitamiinia, jotka saattavat tuoksua voimakkaasti.

Tuopin ja päivän pitsan jälkeen ihon tuoksu on sen mukainen. Samat haisut tunnistaa hengitysilmasta.

Myös perimä hikoiluttaa. Kuumuus aktivoi kymmeniä geenejä. Ne syttyvät ja sammuvat kuin diskovalot. Osa niistä vaikuttaa hieneritykseen.

Geenien säädöissä on yksilöllisiä eroja. Kun yhden kämmen vettyy jo kätellessä, toisella hiki ei irtoa edes kuumassa löylyssä.

Geenit säätävät sitäkin, mistä lorahtaa. Osa meistä kostuu vain käsistä, enemmistö kainaloista, jotkut harvat vain jaloista.

Varsinkin taipumus hikoilla jännittävissä tilanteissa kulkee suvussa. Punastelijat ovat yleensä kovia hikoilemaan.

Iän myötä hikirauhasten toiminta hiipuu. Siksi ikäihmiset eivät haiskahda – ainakaan hielle.

Sukupuolierot ovat suuret. Keskivertokansalainen hikoilee huomaamattaan noin puoli litraa vuorokaudessa, mutta monilla miehillä määrä ylittyy. Kesäkeleillä mies valuttaa yli neljä kertaa nopeammin ja enemmän kuin nainen.

Syy piilee ihon alla. Paksumpi rasvakerros estää naista lämpenemästä. Rasva myös hillitsee haihduttamista.

Naisen ja miehen voi tunnistaa pelkästä tuoksusta. Sveitsiläistutkijat raportoivat sukupuolieroista Chemical Senses -lehdessä vuonna 2008.

Tutkijat keräsivät hikinäytteitä 24 mieheltä ja 25 naiselta rankan saunomisen tai ratsastusretken päätteeksi. Näytteissä oli merkittäviä eroja. Miesten kainalohiki haisi juustolle, naisten sipulille ja trooppisille hedelmille.

Kumpikin aromi syntyy hien hajuttomista yhdisteistä, jotka kainalon bakteerit muuntavat tuoksuviksi: miehillä rasvahapoista, naisilla rikkipitoisista yhdisteistä.

Hikoilijana ihminen yltää eläinkunnan eliittiin. Nykyihmisellä on pieniä hikirauhasia tiheämmin kuin muilla kädellisillä, jopa 2–4 miljoonaa.

Ihmisen hikirauhaset ovat lisäksi erityisen aktiivisia: pelkkä liikkeelle lähtö käynnistää hikoilun, vaikka ruumiinlämpö ei olisi ehtinyt vielä kohota.

Rauhasten määrä ja karvapeite kulkevat käsikkäin. Karvaisella lajilla hikoilun viilennysteho on pienempi kuin karvattomalla. Kun turkki kostuu ja paksuuntuu, siitä tulee haihduttamisen este. Paljas iho sopii paremmin lämmönsäätelyyn hikoilemalla.

Noin joka kymmenennellä ihmisellä hien eritys yltyy kiusalliseksi. Saippuapesu ja antiperspirantti vievät hajun, mutta eivät lopeta hikoilua.

Jos tilanne on sietämätön ja hiki tursuaa kainaloista, käsistä ja jaloista, niihin voidaan pistää botuliinia. Se on alun perin Clostridium botulinum -bakteerin itiöiden tuottama myrkky.

”Botuliinipistokset salpaavat hikirauhaseen menevät hermot”, Karppinen selittää. Hien valuminen lakkaa. Hoito tehoaa puolesta vuodesta vuoteen.

Rajumpiakin keinoja käytetään. Mikroaaltohoito aiheuttaa ihonalaisiin hikirauhasiin lämpövaurion. Rauhasten toiminta romahtaa vuosiksi.

Lemun lisäksi hikirauhaset puskevat ilmoille puoleensa vetäviä yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa haluihin ja jopa parinvalintaan.

Nämä sukupuolihajut syntyvät suurissa hikirauhasissa, joita on kainaloissa sekä sukupuolielinten ja peräaukon liepeillä.

Eläinmaailmassa sukupuolihajujen rooli parinvalinnassa on kiistaton. Eläimillä kiimaviestejä aistii erityinen vomeronasaalinen elin. Ihmisellä nystyrä on surkastunut. Aistiminen tapahtuu tuntematonta reittiä pitkin.

Tiede innostui sukupuolihajuista 1990-luvun lopussa, kun maailmalla julkaistiin useita tutkimuksia, joiden mukaan ihmiset reagoivat toistensa hajuihin, vaikka eivät tiedostaisi haistavansa yhtään mitään.

Ihmisen sukupuolihajuiksi on arveltu useita yhdisteitä. Miehen hiessä vivahtavat androstenoni ja pyrroliini. Jälkimmäinen tuoksahtaa myös siemennesteessä. Naisesta erittyy kopuliinia.

Tutkimusten mukaan kainalotuoksulla on väliä. Naisiin vetoaa erilaisuus: he pitävät omasta geeniperimästään kauimpana olevien urosten tuoksusta.

Tällä vältetään perinnöllisten sairauksien leviäminen. Jos kahden ihmisen luontaiset aromit eivät natsaa, parinmuodostus voi jäädä sikseen.

Ajoituksellakin on merkitystä. Normaalisti naiset pitävät miehen hiessä haisevaa androstenonia vastenmielisenä. Tilanne muuttuu, kun munasolu on irtoamaisillaan. Hedelmällisellä hetkellä tuoksu alkaa kutkuttaa.

Mieskin todennäköisesti reagoi sukupuolihajuihin, vaikka harva uros on kyvystään tietoinen. Asia selvisi sokkotestissä, jossa miehet saivat nuuskittavakseen naisten paitoja.

Ne naiset, joiden munasolu oli irtoamaisillaan, koettiin tuoksultaan houkuttelevimmiksi. Jos nainen käytti ehkäisypillereitä, hajutunnistus epäonnistui. Pillerit saattavat sotkea luontaista parinmuodostusta, pohtivat suomalaistutkijat Behavioral Ecology -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!