Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juoksukäki karkaa kuin kilpailukykysopimus

Pirukaan ei tiedä, minne lintu on menossa.

Tiede
 
Peter Waechtershaeuser / MVphotos
Maantiekiitäjän esikuva kalifornianjuoksukäki pinkoo saalistajaa karkuun jopa 25 kilometrin tuntivauhtia.
Maantiekiitäjän esikuva kalifornianjuoksukäki pinkoo saalistajaa karkuun jopa 25 kilometrin tuntivauhtia. Kuva: Peter Waechtershaeuser / MVphotos

Vääntö kilpailukykysopimuksesta on muistuttanut Kelju K. Kojootin kamppailua vikkelää maantiekiitäjää vastaan. Se on jo melkein näpeissä, mutta singahtaa aina viime hetkellä karkuun.

Piirretyistä tuttu maantiekiitäjä on oikeasti kalifornianjuoksukäki, vanhalta nimeltään maakäki.

Se on vinkeä lintu, joka pinkoo ja sinkoilee villin lännen maisemissa Yhdysvalloissa. Osaa se lentääkin, mutta harvoin sitä ilmasta tapaa.

Linnun kulkusuunta on yhtä vaikeasti tulkittavissa kuin soten ja digitalisaation eteneminen. Juoksukäki jättää x:n muotoisia jalanjälkiä, joista ei näe, mihin päin lintu on mennyt.

Amerikan pueblo-intiaanit ovat käyttäneet jalanjälkisymbolia torjumaan pahoja henkiä – kun ei pirukaan tiedä, mihin lintu on menossa, niin se ei voi tulla perässä.

Juoksukäki napsii ruoaksi hyönteisiä, hämähäkkejä, myrkyllisiä liskoja ja skorpioneja. Se voi tappaa ja syödä jopa kalkkarokäärmeen.

Linnut nujertavat käärmeet usein pareittain. Toinen lintu hämää pomppimalla ja räpyttämällä siipiään, toinen yllättää käärmeen ja nappaa sitä päästä kiinni.

Saalistajia lintu tuottavuusloikkii karkuun jopa 25 kilometrin tuntinopeudella.

Tosielämässä kojootti saa silti juoksukäen kiinni. Kojootti voi nimittäin juosta 70 kilometriä tunnissa, yli tuplasti käkeä nopeammin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!