Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoria ja naisia ahdistaa eniten

Myös pitkäaikaissairailla ahdistuneisuushäiriöitä esiintyy tavallista enemmän.

Tiede
 
Colorbox
Ajoittainen ahdistus on normaalia, mutta häiriöksi se yltyy, kun ahdistus pitkittyy, muuttuu suhteettoman suureksi ja alkaa häiritä elämää.
Ajoittainen ahdistus on normaalia, mutta häiriöksi se yltyy, kun ahdistus pitkittyy, muuttuu suhteettoman suureksi ja alkaa häiritä elämää. Kuva: Colorbox

Ahdistuneisuushäiriöt ovat psykiatrisia häiriöitä, joissa henkilön elämä vaikeutuu pitkäkestoisen ja tilanteeseen nähden liiallisen ahdistuksen takia.

Niistä kärsii noin neljä ihmistä sadasta, selvisi Brain and Behavior -tiedelehden julkaisemassa analyysissa. Siinä käytiin läpi 48 ahdistuneisuushäiriöstä tehtyä tutkimusta ympäri maailmaa.

Häiriöstä kärsivät eniten Pohjois-Amerikan ja Länsi-Euroopan asukkaat. Vähiten ahdistuneita löytyy Kaukoidästä.

Ahdistuneisuushäiriöihin lukeutuvat muun muassa paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko ja pakko-oireinen häiriö. Selvityksen mukaan ne ovat yleisempiä naisilla ja alle 35-vuotiailla.

Esimerkiksi pakko-oireiseen häiriöön sairastuu koko väestöstä vain yksi sadasta, mutta odottavilla äideillä sitä ilmenee tuplasti. Pakkoneuroosit yleistyivät myös heti synnytyksen jälkeen.

Ahdistuneisuushäiriöt näyttävät kasautuvan henkilöille, joilla on jokin pitkäaikaissairaus. Esimerkiksi ms-tautia sairastavista lähes joka kolmas kärsii ahdistuneisuusoireista.

Tiettyjen vähemmistöjen osalta tutkimusaineisto osoittautui puutteelliseksi. Esimerkiksi homoseksuaalien, alkuperäiskansojen ja huumeriippuvaisten ahdistuneisuutta käsittelevissä tutkimuksissa oli paljon laatueroja.

”Vaikka monet ryhmät ovat tutkineet tätä tärkeää aihetta, merkittäviä katvealueita on edelleen”, totesi tohtori Louise Lafortune Cambridgen yliopiston kansanterveyden instituutista tutkimustiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!