Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dna-tutkimus: Koira kesytettiin sudesta kahteen kertaan

Euroopan ja Aasian koirat risteytyivät, kun väkeä muutti Aasiasta tänne.

Tiede
 
Janne Järvinen / HS
Huskylla on uuden tutkimuksen mukaan sekä itäisiä että läntisiä esi-isiä.
Huskylla on uuden tutkimuksen mukaan sekä itäisiä että läntisiä esi-isiä. Kuva: Janne Järvinen / HS

Kenellä oli maailman ensimmäinen koira? Tämä kysymys on askarruttanut tutkijoita pitkään ja aiheuttanut kiistaakin. Joidenkin mukaan koira kesytettiin sudesta Euroopassa tai Lähi-idässä, toisten mielestä Itä-Aasiassa.

Science-lehdessä ilmestyneen uuden tutkimuksen valossa näyttää siltä, että molemmat ovat oikeassa.

Kansainvälinen tutkimusryhmä analysoi koko perimän keskikokoiselta koiralta, joka eli 4 800 vuotta sitten ja löytyi neoliittisesta haudasta Newgrangesta Irlannista. Lisäksi käytiin läpi 59 mitokondrio-dna:n jaksoa muinaisilta koirilta, jotka elivät 3 000–14 000 vuotta sitten.

Tätä geenidataa verrattiin 2 500 nykykoiran perimään. Vertailu paljasti, että eurooppalaisten ja itäaasialaisten koirien välillä on geneettinen jakolinja. Outoa kyllä, se näyttää näyttää syntyneet vasta sen jälkeen, kun ensimmäiset koirat arkeologisten todisteiden mukaan elivät Euroopassa. Lisäksi Euroopan ensimmäinen koirakanta näyttää jossain vaiheessa korvautuneen toisella.

Tämän lisäksi arkeologiset löydöt näyttävät siltä, että varhaisimmat koirat ilmestyvät sekä Itä-Aasiaan että Eurooppaan yli 12 000 vuotta sitten, mutta Keski-Aasiaan vasta 8 000 vuotta sitten.

Kaikkien näiden löydösten pohjalta tutkijat päättelevät, että koira on kesytetty erikseen Itä-Aasiassa ja Euroopassa kummankin alueen omista susista. Jossakin vaiheessa aasialaisia koiria on kulkeutunut muuttajien mukana Aasiasta Eurooppaan, missä ne ovat risteytyneet alkuperäisten eurooppalaisten koirien kanssa ja sittemmin lähes korvanneet ne.

Nykyiset koirat ovat usein sekoitus itäistä ja läntistä kantaa, mikä on vaikeuttanut geenitutkimusten tulkintaa.

”Ehkäpä koiran kesyyntymisen tapahtumapaikasta ei ole päästy yksimielisyyteen sen tähden, että kaikki ovat olleet pikkuisen oikeassa”, sanoi tutkimukseen osallistunut Oxfordin yliopiston professori Greger Larson tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!