Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltalais­tutkijat yrittävät kasvattaa ihmisen elimiä siassa

Huolena on, että sika voisi vahingossa saada ihmisen aivot.

Tiede
 
Timo Jaakonaho
Tutkijat kasvattavat sikaan haimaa ihmisen kantasoluista.
Tutkijat kasvattavat sikaan haimaa ihmisen kantasoluista. Kuva: Timo Jaakonaho

Yhdysvaltalaiset tutkijat yrittävät kasvattaa ihmisen elimiä sioissa. Tavoitteena on saada ihmisille varaosia, joita ei nyt riitä elinten luovuttajilta kaikille tarvitsijoille.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Kalifornian yliopiston tutkimusryhmä on istuttanut ihmisen kantasoluja sian alkioihin tuottaakseen porsaita, joiden yksi elin muodostuu ihmissoluista.

Tutkijat vakuuttavat, että näin syntyvät porsaat näyttäisivät täysin sioilta ja käyttäytyisivät kuin siat. Alkioiden annetaan kuitenkin kehittyä emakon kohdussa vain 28 päivää. Sen jälkeen tiineys keskeytetään ja alkiot otetaan tutkittaviksi.

Tutkijat ovat ensiksi poistaneet uudella ja erittäin tarkalla crispr-menetelmällä sian alkioilta dna-jaksot, jotka ohjaavat haiman kehitystä. Sen jälkeen he ovat istuttaneet alkioihin ihmiseltä otettuja iPS-kantasoluja, jotka pystyvät erilaistumaan miksi tahansa ihmiselimistön kudokseksi.

Alkion pitäisi kehittyä muutoin täysin normaalisti, mutta tutkijoiden toiveena on, että ihmisen kantasolut käyttävät hyväksi aukon alkion omassa geneettisessä ohjauksessa ja muodostavat porsaassa haiman.

”Haima koostuisi lähes pelkästään ihmissoluista ja olisi potilaan elimistön kanssa yhteensopiva siirrännäinen”, sanoi tutkimuksen johtaja Pablo Ross BBC:lle.

”Se voi toimia”, vahvistaa Helsingin yliopiston professori Timo Otonkoski, joka työskentelee itse sekä crispr-menetelmän että kantasolujen parissa.

Japanilaiset tutkijat ovat jo onnistuneet kasvattamaan samalla menetelmällä rotan haiman hiiressä.

”Eettinen puoli on ensi kuulemalta ongelmallinen, mutta ei mielestäni ylipääsemätön, jos menetelmä toimii teknisesti”, Otonkoski sanoo.

”Ensin pitää osoittaa, että ihmissolut hakeutuvat vain haimaan.”

Yhdysvaltain terveysvirasto NIH on välillä jäädyttänyt tämän kaltaisten tutkimusten rahoituksen.

Kahden lajin yhdistäminen eli kimeeroiden luominen on herättänyt huolen, että ihmissolut päätyvät myös sian aivoihin ja tekevät siitä jollakin tavalla ihmismäisen.

”Jos tehdään sika, jossa on puoliksi ihmisen aivot, niin onhan se eettinen ongelma”, Otonkoskikin sanoo.

Ross vakuutti BBC:lle, että tämä on erittäin epätodennäköistä.

”On hyvin vähäinen mahdollisuus, että siassa alkaisi kasvaa ihmisaivot, mutta tutkimme tarkasti tätäkin.”

Hiiressä rotan solut eivät samaa menetelmää käyttäen hakeutuneet juuri muualle kuin haimaan.

Rossin ryhmä on aiemmin istuttanut ihmisen kantasoluja sian alkioon koskematta sen perimään. Näissä kokeissa ihmisen soluja päätyi sinne tänne kehittyvään alkioon. Geneettisellä tyhjiöllä saadaan aikaan tila, jonka ihmissolut voivat täyttää.

Muutkin amerikkalaiset ryhmät ovat kokeilleet ihmissolujen yhdistämistä sian alkioihin, mutta mikään niistä ei ole sallinut kimeeraporsaiden syntyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!