Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsena paljon muuttaneet voivat aikuisena muita huonommin

Toistuvat muutot lisäävät muun muassa itsemurhayritysten, mielenterveysongelmien ja väkivallan riskiä.

Tiede
 

Muuttaminen uudelle paikkakunnalle voi olla lapselle niin rankka paikka, että se syöksee myöhemmän elämän raiteiltaan, viittaa tuore tanskalainen tutkimus.

Siinä tarkkailtiin kaikkien Tanskassa vuosina 1971–1997 syntyneiden lapsuuden muuttohistoriaa ja myöhempiä vaiheita.

Tutkimuksessa lapsuuden muutoiksi laskettiin ennen 15 vuoden ikää tapahtuneet maisemanvaihdokset. Tutkijat huomioivat ainoastaan paikkakunnalta toiselle suuntautuneet muutot.

Selvisi, että lapsena paljon muuttaneilla oli muita todennäköisemmin erilaisia ongelmia vielä yli 30-vuotiainakin. Näitä olivat itsemurhayritykset, väkivaltarikokset, mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä ennenaikaiset kuolemat.

Mitä useampia muuttoja lapselle kertyi, sitä todennäköisemmin hänelle kasautui ongelmia myöhemmin elämässä. Negatiivinen vaikutus voimistui, jos muuttoja kertyi useita saman vuoden varrella.

Haitallisimpia toistuvat muutot olivat varhaisessa murrosiässä, 12–14 vuoden iässä. Tällainen asumishistoria ei kuitenkaan osoittautunut kovin yleiseksi. Tyypillisesti tiuhaan toistuvat muutot ajoittuivat vauva-aikaan.

Reilusti yli kolmannes tanskalaislapsista muutti ainakin kerran ennen 15 vuoden ikää.

Yllättäen perheen sosioekonominen asema ei merkittävästi vaikuttanut siihen, miten voimakkaasti lapsi muuttoihin reagoi.

Tutkimusta tehnyt tohtori Roger Webb Manchesterin yliopistosta toivoo tutkimustiedotteessa, että tulokset otettaisiin tosissaan kouluissa, terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa, jotta paikkakunnalta toiselle muuttaneita nuoria voitaisiin tukea paremmin.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Preventive Research.

Jukka Gröndahl / HS
Tutkimuksessa tarkkailtiin 15 vuoden ikää tapahtuneita muuttoja.
Tutkimuksessa tarkkailtiin 15 vuoden ikää tapahtuneita muuttoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!